Hopp til innhold
Xanana Gusmao
Foto: WILLY KURNIAWAN / Reuters/NTB Scanpix

Øst-Timor

Oppsummert

På Øst-Timor er seks politiske partier blitt enige om å danne regjering, under ledelse av tidliegre president og statsminister Xanana Gusmao.

  • Frihetskjempe tatt i ed som Øst-Timors statsminister

    Åtte år etter at han gikk av som statsminister er frigjøringshelten Xanana Gusmão tilbake som Øst-Timors regjeringssjef.

    Lørdag ble Gusmao tatt i ed av president José Ramos-Horta. Sammen kjempet de for å løsrive Øst-Timor fra Indonesia, som okkuperte landet da kolonimakten Portugal trakk seg ut i 1975.

    I 2002 ble Gusmao ble valgt som den første presidenten i det som fortsatt er Asias yngste stat. Fem år senere ble han etterfulgt av Ramos-Horta, mens Gusmao ble statsminister i de følgende åtte årene.

    Som nyutnevnt leder av landets regjering står han overfor store utfordringer i et land der 42 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. FN anslår at 42 av 1000 barn dør av underernæring før de fyller fem år.

    – Jeg lover å utføre de oppgave folket har overlatt i mine hender, og jeg lover å bringe velstand til folket, sa 77-åringen da han ble tatt i ed. (NTB)

    Xanana Gusmao tas i ed som Øst-Timors statsminister
    Foto: Lorenio L. Pereira / AP
  • Jordskjelv ved Øst-Timor

    Et jordskjelv med styrke 6,4 rammet nær kysten av Lospalos i Øst-Timor fredag. Det opplyser det europeiske jordskjelvsenteret. Skjelvet hadde en dybde på 10 km og rammet ca. 29 km for Lospalos, melder nyhetsbyrået Reuters.

    Skjelvet kan være i stand til å skape en tsunami, sier en varslingstjeneste.

  • Ramos Horta vant første runde på Øst-Timor

    José Ramos-Horta vant første runde i presidentvalget på Øst-Timor, men må i omkamp med sittende president Francisco Guterres. Vinneren av valget blir innsatt 20. mai, som er 20-årsdagen for uavhengigheten fra Indonesia. 72 år gamle Ramos-Horta spilte en ledende rolle i frigjøringskampen og mottok Nobels fredspris i 1996 for sitt arbeid for menneskerettigheter.

  • Seks partier skal styre Øst-Timor

    På Øst-Timor er seks politiske partier blitt enige om å danne regjering, melder Reuters. Koalisjonen ledes av Xanana Gusmao, en leder fra uavhengighetskampen, som også tidligere har vært president og statsminister.

    Xanana Gusmao
    Foto: WILLY KURNIAWAN / Reuters/NTB Scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no