Hopp til innhold
Oslo kommune med oppkjøp av Hafslund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Boligbygg-saken

Oppsummert

Boligbygg, et kommunalt foretak i Oslo, kjøpte 51 leiligheter for 222 millioner kroner av konkursgjengangere mellom 2015-17, ifølge avsløringer fra Dagens Næringsliv. Fem personer er dømt til fengsel for grov korrupsjon og hvitvasking i saken.

  • Boligbyggsaken i Oslo: Dømt også i lagmannsretten

    I 2022 ble tre menn dømt til fengsel for grov korrupsjon i eiendomsbransjen. Dommen ble senere anket. Lagmannsretten har nå besluttet å opprettholde domfellelsene.

    Saken gjelder korrupsjon i forbindelse med Oslo kommunes kjøp av eiendom i forbindelse med Tøyenløftet.

    De tre mennene er dømt for aktiv korrupsjon da de betalte konsulenten skjulte vederlag i forbindelse med salg av eiendom til Oslo kommune. Ytterligere en mann er rettskraftig domfelt for korrupsjon og en er dømt for hvitvasking av korrupsjonsbeløpet etter tingrettens dom. Til sammen er nå fem menn domfelt i det omfattende sakskomplekset.

    – Korrupsjon ved forvaltningen av offentlige midler er svært samfunnsødeleggende. Bekjempelse av korrupsjon prioriteres høyt av Økokrim. Lagmannsrettens vurdering bekrefter at også domstolen ser alvorlig på forholdene, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

  • Tre menn dømt til fengsel i Boligbygg-saken

    Tre menn er dømt til fengsel i korrupsjonssaken i Oslo kommunes eiendomsselskap Boligbygg.

    Saken gikk i Borgarting lagmannsrett.

    En av de tre var innleid som saksbehandler for et kommunalt foretak. Han er funnet skyldig i passiv grov korrupsjon i forbindelse med at kommunen kjøpte en bygård som skulle brukes som kommunale boliger.

    Lagmannsretten fant det bevist at mannen mottok 250.500 kroner i bestikkelser i forbindelse med salget. Tingretten hadde i tillegg funnet mannen skyldig i ytterligere ett tilfelle av passiv grov korrupsjon i forbindelse med kommunens kjøp av flere eiendommer som skulle brukes som kommunale boliger. Denne delen av tingrettens dom var endelig.

    I forbindelse med kommunens kjøp, mottok mannen bestikkelser til en verdi på til sammen rundt 1.764.000 kroner. Lagmannsretten fastsatte straffen til fengsel i tre år og to måneder. Mannen ble også ilagt rettighetstap på to år, og et beløp på 1.664.407 kroner ble inndratt.

    De to andre tiltalte i saken ble av lagmannsretten funnet skyldige i aktiv grov korrupsjon i forbindelse med salget av den samme bygården til kommunen. De overførte til sammen 250.500 kroner til saksbehandleren som bestikkelser i forbindelse med salget. Straffen for disse to ble satt til fengsel i ett år og åtte måneder.

  • Fem dømt i Boligbygg-saken i Oslo

    Fem menn er dømt til ulike fengselsstraffer i korrupsjonssaken i Oslo kommunes eiendomsselskap Boligbygg, ifølge Dagens Næringsliv. Fengselsstraffene varierer fra 3,5 år til 0,5 år, skriver avisen.

    I saken ble bygårder og leiligheter videresolgt til det kommunale foretaket Boligbygg med milliongevinst. Alle de fem har nektet straffskyld.

    Skandalen, som ble rullet opp av Dagens Næringsliv i 2017, regnes som Oslo kommunes største korrupsjonssak noensinne, melder NTB.

  • Dømt til fengsel for Boligbygg-saken

    Alle de fem tiltalte i den såkalte Boligbygg-saken er dømt til fengsel, skriver Dagens Næringsliv. Fengselsstraffene spenner mellom seks måneder og 3,5 år, noe som er i tråd med aktors påstand. Én av de dømte har allerede bestemt seg for å anke saken. De øvrige har enten ikke besvart avisas henvendelser, eller ikke bestemt seg om anke ennå.

    Boligbygg-saken regnes som Oslo kommunes største korrupsjonssak noensinne. Det var Dagens Næringsliv som i 2017 avslørte hvordan investorer hadde videresolgt bygårder og leiligheter til det kommunale foretaket Boligbygg med milliongevinst.

  • Byråd får Boligbygg-kritikk

    Flere tidligere næringsbyråder i Oslo får kritikk av Kommunerevisjonen for ikke å ha fulgt godt nok opp Boligbygg-saken i perioden 2013-2016, og ikke ha sørget for at foretaket hadde et system for å forhindre korrupsjon. Styret får også kritikk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no