Europeisk politi har fengsla 22 personar i ein aksjon mot våpensmuglarar, opplyser Europol i ei pressemelding. Noreg var eitt av landa som deltok, ifølge pressemeldinga. Aksjonen blei leia av Romania og Bulgaria, og til saman 31 land deltok.
Kripos og en rekke politidistrikter har i dag pågrepet og siktet 14 personer etter en storaksjon rettet mot bakmenn i store kriminelle nettverk.
Seks av personene er siktet av Kripos, mens Oslo, Trøndelag og Øst politidistrikt har pågrepet og siktet til sammen åtte personer, skriver Kripos i en pressemelding.
Alle er siktet for grov narkotikaforbrytelse.
– Dette er personer vi mener har sentrale posisjoner i kriminelle nettverk som importerer store mengder narkotika til Norge, sier Nora Pedersen, politiadvokat i Kripos.
Ifølge det NRK får opplyst handler det om 300 kg hasj.
Bakgrunnen er materiale fra den krypterte chattetjenesten Sky SSC. Forholdet skal ligge rundt to år tilbake i tid.
– Aksjonene er et resultat av en målrettet satsing over tid fra norsk politi mot bakmenn i norske kriminelle nettverk, sier Kristin Kvigne, sjefen for Kripos.
De siktede er varetektsfengslet eller vil bli fremstilt for fengsling i løpet kort tid, skriver Kripos i pressemeldingen.
Kripos avholder en pressekonferanse om aksjonen torsdag klokken 15.
Kripos sier unge under 15 år blir rekruttert av kriminelle gjenger
Kriminelle gjenger rekrutterer gutter under den strafferettslige lavalderen, slik at de kan gjøre enkle oppdrag uten å risikere fengselsstraff, ifølge Kripos.
Rekrutteringen skjer på Tiktok og andre sosiale medier, med bilder av seddelbunker, champagne og fine biler, skriver VG.
– Det kan være relativt enkle oppgaver, som for eksempel å levere narkotika fra A til B, holde vakthold også videre, sier avsnittsleder Kjetil Tunold ved Kripos til avisen.
Gjennom påspandering av mat og annet føler ungdommene til slutt at de skylder gjengene noe, ifølge Kripos.
Om ungdommen er under 15 år, kan de ikke straffes med fengsel eller bøter om de blir tatt. Det gjør dem spesielt attraktive for gjengene. (NTB)
Statsadvokatene i Troms og Finnmark har tiltalt en mann i midten av 30-årene for å ha kjøpt 6,4 kg amfetamin. Dette skal foregått i perioden juli 2020 – januar 2021.
Ifølge tiltalen mot finnmarkingen skal han ha mottatt innbetalinger til sin egen konto på cirka 1,6 millioner kroner.
– Minst 900.000 kroner av dette er utbytte fra narkotikavirksomhet, heter det i tiltalen.
Mannens forsvarer, advokat Gard Lind-Iversen forteller at klienten hans erkjenner straffskyld for deler av tiltalen, men at han også avviser straffskyld for deler.
Saken er berammet for Indre- og Østre Finnmark tingrett 16. januar 2023.
Antall inndragninger av utbytte stuper hos politiet
I flere år har politiet fått beskjed om å dra inn mer penger fra kriminelle. Likevel er antall utbytteinndragninger halvert siden 2018.
– Inndragning av utbytte er det viktigste verktøyet mot ny kriminalitet. Derfor er det alvorlig når det reduseres såpass mye som tallene viser. Politiet har da i mindre grad brukt en reaksjon som kunne forebygget ny kriminalitet, sier høyskolelektor Inger Coll ved Politihøgskolen til E24.
Antallet inndragninger av utbytte fra en kriminell handling har gått kraftig ned de siste årene. Fra 2018 til 2021 er antallet utbytteinndragninger halvert, viser tall fra Politidirektoratet. (NTB)