Hopp til innhold

Omfattende tiltale mot dansk E-sjef

Tiltalen mot Danmarks permitterte etterretningssjef Lars Findsen er svært omfattende.

Ritzau har fått innsyn i den fem sider lange tiltalen, der Lars Findsen anklages for å ha røpet statshemmeligheter og lekket fortrolige opplysninger til danske medier og privatpersoner.

I tiltalen heter det blant annet at Findsen «har røpet eller gitt videre opplysninger om statens hemmelige forhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i saker som gjelder statens sikkerhet».

Tiltalen er i seks punkter, og fem av dem dreier seg om opplysninger som var stemplet «hemmelig». Findsen nekter straffskyld og har omtalt siktelsen som vanvittig. Han har ikke kommentert tiltalen.

Hvilke opplysninger Findsen skal ha lekket, går ikke fram av tiltalen Ritzau har fått se. Den inneholder også 19 vedlegg som er unntatt offentlighet.

En av sakene skal ifølge danske medier dreie seg om Danmarks samarbeid med den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) og avlytting av internettkabler som går via Danmark.

Findsen ble pågrepet og varetektsfengslet 8. desember i fjor, siktet for å ha lekket statshemmeligheter.

Få har opp gjennom årene sittet på flere hemmeligheter i Danmark enn 58 år gamle Findsen, som kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001, ble utnevnt til leder av det danske politiets etterretningstjeneste (PET).

Sju år senere ble han departementssjef i forsvarsdepartementet, før han i 2015 overtok som leder for Forsvarets etterretningstjeneste (FE). Han hadde også i 20 år fast plass i den danske regjeringens sikkerhetsutvalg.

Dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han opptil 3 år og 11 måneders fengsel.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no