Hopp til innhold
Helge Andre Njåstad (Frp), André N. Skjelstad (V), og kommunalminister Jan Tore Sanner
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nytt inntektssystem for kommunene

Oppsummert

Det innføres flere ordninger som vil stimulere kommunene til sammenslåing. Dette er en del av avtalen som Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har inngått om et nytt, kommunalt inntektssystem.

 • SV kaller kommunereform utpressing

  SVs Karin Andersen er svært kritisk til kommunenes nye inntektssystem. – Det er flertall i Stortinget for en mye bedre distriktsprofil. Jeg har tidligere kalt kommunereformen pengeutpressing med bind for øynene, nå er det bare pengeutpressing igjen.

 • Flytter statlige jobber ut av Oslo

  Ifølge Venstres André Skjelstad har de fått gjennomslag for at regjeringen skal legge frem en plan for å flytte flere statlige arbeidsplasser fra Oslo til distriktene. – Målet er å skape regioner i hele landet, sier Skjelstad.

 • – Mer bruk av gulrot

  Venstres André Skjelstad sier de har fått gjennomslag for mer bruk av gulrot og mindre bruk av pisk. – Én av gulrøttene er at kommuner med over 9000 innbyggere skal få større insentiver til å slå seg sammen. Det er satt av 200 millioner til det årlig.

 • –Kan ikke sende regningen til andre

  – Det er slutt på den tida der alle får en sum penger bare fordi de er en kommune. Vi skiller mellom frivillige og ufrivillig små kommuner. Frivillig små kan ikke sende regningen til andre kommuner, sier Helge Andre Njåstad (Frp) om inntektssystemet.

 • Styrker tilskudd til sammenslåing

  Høyre, Frp og Venstre har inngått en avtale om nytt inntektssystem for kommunene. Blant annet skal kommuner som slår seg sammen, få styrket tilskuddet til infrastrukturtiltak og få beholde dagens basistilskudd frem til sammenslåing.

Nytt inntektssystem for kommunene

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no