Hopp til innhold

- Lettet, men ingen jubel

Politimennene som pågrep Eugene Obiora er lettet over å bli trodd, men føler ingen jubel etter at Riksadvokaten henla saken.

Politimennene som pågrep Obiora
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Det er lørdag formiddag i juletreskogen utenfor Trondheim.

De to mest sentrale politimennene i Obiora-saken kan gå høytida i møte vel vitende om at de er renvasket av Riksadvokaten.

- Vi blir jo selvfølgelig lettet. Avgjørelsen om å henlegge saken tar vi som en bekreftelse på at Riksadvokaten finner vår versjon bevist. Saken er jo dypt tragisk i og med at en person omkom, så vi føler ingen jubel og glede, sier en av de to til NRK. 

Dødlig mageleie

Obiora døde etter pågripesen uten for Østbyen servicekontor 7.september 2006. Politimennene legger de de beskriver som en krakilsk Obiora i et mageleie for å få kontroll etter selv å ha blitt slått til av norsk-nigerianeren.

Dette mageleie som har vist seg å være farlig har stått sentralt i etterforskingen. Det samme har halsgrepet som ble utført under basketaket inne på sosialkontoret.

-  Vi prøvde lenge å snakke med Obiora for å få ham til å gå med oss ut fra sosialkontoret. Det nekter Obiora. Min makker tar da tak i høyrearment hans og jeg tar tak i venstrarmen hans for å geleide ham ut. I det jeg tar tak i armen, slår han seg løs og kjører albuen hardt i brystet mitt. Han forsøker å slå etter makkeren min og vi må bare forsøke å holde ham fast, forteller den ene av de to.

Legeundersøkelse viser senere at politimannen slo,har brukket et ribbein. De to politifolkene sier hele skjer meget raskt og at den voldsomme reaksjonen kom helt uventet.

- Det kom en eksplosjon. Jeg måtte bare ta tak i ham og våget ikke å slippe. Han gikk med oss to hengende på i en runddans inne på sosialkontoret, forteller den andre.

-Ikke tid til å handle annerledes

Til slutt ramler Obiora og de to politimennen får satt håndjern på ham

Vurderte dere for eksempel pepperspray i den situasjonen dere var i?

- Det var helt umulig og det var ikke tid til å vurder noe som helst. Selv i etterpåklokskapens ånd så hadde det ikke vært mulig å bruke pepperspray eller batong. Det hadde vi rett og slett ikke rukket, sier politimannen.

De forklarer at etter slosskampen med Obiora inne på kontoret, var han også motstidig på vei ut av lokalet. Da de fikk lagt ham i bakken utenfor, fortsatte han å gjøre motstand.

- Det og da hadde vi ingen tanker om mageleiet, sier han til NRK.

Hadde de visst da det de vet i dag om mageleiet, ville de ha handlet på en annen måte, forteller politimennen.

Pressgrupper

I Trondheim har saken vakt en voldsomt engasjement. Dette har også vært en belastning for de involverte politimennene.

- De har vært 15 tøffe måneder. Jeg unner ingen å gjennomgå dette. Du har hele tiden vært et voldsomt press. Uvissheten om hvordan det går rent strafferettslig er tøff. I tillegg har du hele tiden påstander som kommer frem i media som har vært mer eller mindre usaklige. Det har satt sitt preg på både meg og familien min, sier den ene politimannen.

Mange påstander

Han sier det har vært et stort problem at mye av kritikken som har kommet frem, har vært usaklig og mange påstander uten rot i virkeligheten.

- Det er mange politikere og aksjonister som har kommet med påstander som overhodet ikke er sanne både om rasisme og henvisninger til tidligere saker som ikke er relevant. Det handler også om unødig maktbruk, forteller han.

Han påpeker at  Riksadvokaten ikke har nevnt rasisme i sin gjennomgang.

- Heller ikke advokat Abid Raja nevner rasisme med et ord i skrivene som har gått frem og tilbake. Derimot trekker han det momentet  frem i media, sier politimannen oppgitt.

Selv om familieliv og julefeireing skal fylle den neste uka vet de godt at motstanden ute i samfunnet fortsatt er stor. En av de to vet fortsatt ikke om han vil tilbake på patrulje i Trondheims gater.