Hopp til innhold

2000: Millenniums-katastrofen som aldri kom

De som trodde at jorda skulle gå under da vi rundet et nytt årtusen fikk seg en overraskelse. Dette skjedde i nyhetsåret 2000.

Y2K-sjekk av datamaskin

En representant for Hong Kongs svar på Avinor tar en millenniumssjekk på en datamaskin ved den internasjonale flyplassen i Hong Kong - slik at ikke samtlige fly ramler i bakken.

Foto: EPA PHOTO AFP/ROBYN BECK

I påvente av årsskiftet 1999/2000 var det gode tider for dommedagsentusiastene. Spesielt de som hevdet at samtlige datasystemer ville kollapse som følge av «Y2k-bugen».

Datamaskinene er ikke i stand til å skjønne annet enn de to siste sifrene i et årstall, og derfor vil alt gå galt når vi runder til 00, hevdet skeptikerne. Fly vil ramle ned, alle sykehusene vil kollapse, atomanlegg vil gå i luften, og kjøleskapet ditt vil stoppe, var scenarioene.

Men idet klokka passerte midnatt i Australia og de andre landene langt i øst, ble det klart at tusenårets siste mediahype var avslørt.

Åsta-ulykken

Det nye tiåret hadde så vidt begynt da en av tidenes verste togulykker i Norge inntraff. 4. januar kolliderte to tog ved den nedlagte Åsta stasjon på Rørosbanen.
Et tog på vei fra Trondheim til Hamar med 75 passasjerer kolliderte med et lokaltog med 11 passasjerer.

Åstaulykken

Åstaulykken 4. januar 2000 krevde 19 menneskeliv.

Foto: NRK

Det oppsto en eksplosjonsartet brann etter den voldsomme kollisjonen, og 19 mennesker omkom.

Den regjeringsoppnevnte ulykkeskommisjonen konkluderer senere samme år med at alle tekniske spor tyder på at nordgående tog ikke hadde grønt lys. Samtidig utelukker ikke kommisjonen at det kan ha vært et grønt blink av få sekunders varighet.

Nett-TV: Se Brennpunkts dokumentar om Åsta-ulykken fra 2001

Kursk-forliset

12. august gikk den russiske atomubåten Kursk ned i Barentshavet etter en eksplosjon ombord. Hele besetningen på 118 omkom. Norge ble varslet først fire dager etter at ulykken skjedde. Forsvarsminister Bjørn Tore Godal kritiserer Russland for altfor sen varsling.

Russerne ba til slutt om hjelp fra norske dykkere, men ingen ble reddet opp i live fra vraket på 100 meters dyp. Flere av de døde levde innestengt i ubåten i flere dager på havets bunn.

Russlands ferske president Vladimir Putin ble refset for håndteringen av saken, mens russiske militærtalsmenn hevdet at Kursk hadde kollidert med et NATO-fartøy

Angrepsubåten Kursk

Angrepsubåten Kursk sank til bunns i Barentshavet, og ingen overlevde.

Foto: EPA / AFP

Stoltenberg tar makta

Statsminister Kjell Magne Bondevik sin sentrumsregjering klarte ikke å leve ut hele stortingsperioden, men imponerte likevel med å holde ut så lenge den gjorde. Et Arbeiderpartiet på offensiven med sin nyutnevnte statsministerkandidat Jens Stoltenberg grep makten begjærlig i mars.

Bondevik stilte kabinettsspørsmål på gasskraftverksaken fordi de ikke ville gå med på et forslag som førte til en svekkelse av forurensningsloven.

Stoltenberg tok makta, og presenterte sin første regjering. Senere meget sentrale politikere, som Trond Giske, Bjarne Håkon Hanssen og Karita Bekkemellem, fikk sine første statsrådposter. Året etter skulle det gå så mye verre for partiet.

De brutale barnedrapene i Baneheia

I mai ble småjentene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) voldtatt og drept mens de var ute på en badetur i Baneheia i Kristiansand. Etter to dagers leting ble jentene funnet på et skjult sted i friluftsområdet.

Fire måneder senere ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen pågrepet og senere dømt for drapet på grunn av fellende DNA-bevis. Andersen tilsto og ble dømt til 19 års fengsel, mens Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid.

I 2008 ba Kristiansen ha ny rettssak, noe som ble avvist.

Video nsps_upload_2009_12_16_20_22_47_1674.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Baneheia-drapene i Kristiansand. Innslag fra Dagsrevyen i 2000.

Bush jr. og valgkaos i USA

Over en måned etter presidentvalget ble endelig George W. Bush utnevnt til ny president i USA. Dette skjedde etter at Høyesterett stanset den manuelle omtellingen av stemmer i Florida. Bush sin motkandidat Al Gore hadde krevd ny telling fordi stemmetallet var svært jevnt etter valget.

Det var nærmest umulig å kåre en vinner i staten, og rot med valgkortene gjorde ikke saken noe bedre.

Video nsps_upload_2009_12_16_20_27_28_1676.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Valgkaos i USA. Innslag fra Dagsrevyen i 2000.

Det offisielle resultatet ble at George W. Bush sikret den avgjørende seieren i delstaten med en margin på 537 stemmer. Dette utgjør 0,009 prosent av stemmene. Samtidig hadde Gore en halv million flere stemmer enn Bush på landsbasis, men USAs valgsystem gjorde at sistnevnte vant.

Kongelig forlovelse

Den første dagen i desember orienterte Kong Harald regjeringen om forlovelse mellom kronprins Haakon og kristiansandjenta Mette-Marit Tjessem Høiby. Dette skjedde litt over et halvt år etter at han i et TV-intervju med NRK bekreftet at de var kjærester.

At Norges tronarving valgte å gifte seg med en alenemor vakte internasjonal oppsikt. Uttrykket «utagerende festing» så dagens lys da hennes fortid ble omtalt av kronprinsen.

Mette-Marit og Kronprins Haakon

Det første offisielle bildet tatt av Mette-Marit og Kronprins Haakon.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL

Concorde-ulykken

Et eksemplar av det supersoniske passasjerflyet tok fyr og styrtet like etter avgang fra Charles de Gaulle flyplassen i Paris. Samtlige 109 personer i flyet, samt fire personer på bakken, omkom. Flyet var chartret av tyske cruiseturister som var på vei til New York.

Ulykken oppsto da flyet traff en liten flydel som lå igjen på rullebanen. En stor del av det ene dekket på Concorde-flyet ble revet løs og traff bensintanken slik at flyet tok fyr og styrtet.

Årets døde:

  • Joachim «Jokke» Nielsen, rockeartist, født 1964
  • Jack Fjeldstad, skuespiller, født 1915
  • Željko «Arkan» Ražnatović, serbisk militærleder, født 1952
  • Anneliese Dørum, norsk politiker, født 1939

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no