Hopp til innhold
Skinkebyen Tynset
Foto: Geir Olav Slåen

Norsk mat reiser langt

Oppsummert

En spesialordning fra Norsk Landbruksforvaltning kalt «utanlands bearbeiding» brukes av internasjonale matkonsern som sender norske råvarer ut av landet, før de så kommer tilbake som matvarer til det norske markedet. Tynset vil bli norsk skinkeby og vil at det skal settes sluttstrek for eksosskinker som fraktes Europa rundt.

  • Skaper pakkefabrikk i Danmark

    – Vi henter skinke i Spania, hele skinker, kjører dem til Svinesund der de fortolles, så sendes de til fabrikken vår i Aarhus før de kommer tilbake til Norge, sier administrerende direktør i Taga Foods, Torbjørn Tanum. Hans selskap er enda ett eksempel på hvordan norske tollregler får mat til å reise langt.

  • Størst på importskinke

    Den største importøren av spansk og italiensk skinke skaper ikke en eneste arbeidsplass i Norge.

    Trønderfirmaet Taga har bygget opp en fabrikk i Århus. De henter serranoskinke i Spania, frakter den til Norge, deretter til Danmark for å kuttes og pakkes før den så sendes tilbake til Norge.

    Taga med snedig konsept for tollfri import av skinke som blir bearbeidet i Danmark
  • Eks-statsråd vil tette tollhull

    – Å produsere mat i Norge, frakte den til utlandet for å bearbeide og ta den inn igjen er bare tull. Det sier tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) om tollavsløringene til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no