Vil ha slutt på langreist skinke
Tynset vil bli skinkebyen over alle skinkebyer, og ønsker nå å få satt sluttstrek for eksosskinker som fraktes Europa rundt for å unngå toll.
En spesialordning fra Norsk Landbruksforvaltning kalt «utanlands bearbeiding» brukes av internasjonale matkonsern som sender norske råvarer ut av landet, før de så kommer tilbake som matvarer til det norske markedet. Tynset vil bli norsk skinkeby og vil at det skal settes sluttstrek for eksosskinker som fraktes Europa rundt.
Tynset vil bli skinkebyen over alle skinkebyer, og ønsker nå å få satt sluttstrek for eksosskinker som fraktes Europa rundt for å unngå toll.
– Vi henter skinke i Spania, hele skinker, kjører dem til Svinesund der de fortolles, så sendes de til fabrikken vår i Aarhus før de kommer tilbake til Norge, sier administrerende direktør i Taga Foods, Torbjørn Tanum. Hans selskap er enda ett eksempel på hvordan norske tollregler får mat til å reise langt.
Den største importøren av spansk og italiensk skinke skaper ikke en eneste arbeidsplass i Norge.
Trønderfirmaet Taga har bygget opp en fabrikk i Århus. De henter serranoskinke i Spania, frakter den til Norge, deretter til Danmark for å kuttes og pakkes før den så sendes tilbake til Norge.
– Det er uhørt at en skinke reiser 3 ganger fram og tilbake mellom Norge og Spania før den kommer i butikken og den ordningen vil jeg gjøre noe med. EU vil forstå at vi må gjøre dette på en annen måte sier landbruksminister Sylvi Listhaug til Dagsrevyen
Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no
Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.