Hopp til innhold

Norge skal trene ukrainske marinesoldater

Norske soldater starter denne våren opptrening av ukrainske marinesoldater innen småbåtoperasjoner, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Dette er småbåtoperasjoner. Det handler om kystsone, elvekrysninger og den type ting som er viktig for Ukraina, i en samla oppbygging av maritime kapasiteter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til NRK.

Treningen er et første steg i det maritime koalisjonsarbeidet som Norge leder sammen med Storbritannia.

– Vi må bidra der vi kan gjøre en forskjell. Her kan Norge stille etterspurt kompetanse i verdensstoppen. Norge har utviklet et godt forhold til ukrainske marinesoldater gjennom trening i Norge, nå tar vi dette samarbeidet videre og etablerer et særskilt treningsopplegg, sier Gram i meldingen.

Treningen skal i første omgang vare rundt et år og vil starte opp i Nederland.

– Vi må hjelpe Ukraina i arbeidet med å holde handelsrutene i Svartehavet åpne. Målet er å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs egen kyst, sier forsvarsministeren.

Operatørene i Kystjegerkommandoen har i fem uker i Norge, lært ukrainske marinesoldatene å blant annet bruke småbåter til taktisk forflytning og infiltrasjon, skjult overvåke og rekognosering, samt offensive operasjoner
Foto: Catharina Molland Dale / Forsvaret

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no