Hopp til innhold

Norge ble «dagens fossil»

Norge har blitt kåret til den lite flatterende «Fossil of the Day» av Climate Action Network (CAN) på COP26, foran Japan på andre plass og Australia på tredje plass.

Den lite ettertraktede prisen deles ut daglig til landene som gjør mest for å bidra minst under klimaforhandlingene, og ble først delt ut under klimaforhandlinger i Bonn i 1999.

CAN mener Norge vil utvikle (ikke avvikle) olje- og gassproduksjon og driver lobbyvirksomhet for dette på COP og i utlandet.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond sier prisen viser at Norges klimabidrag «blekner i oljeskinnet».

– Hvis Norge faktisk ønsker å bidra til å redusere utslipp, må vi begynne med å begrense vår egen olje- og gassproduksjon, sier hun.

Hun sier videre «dobbeltrollen» vår som klimaforkjemper og olje- og gassprodusent har fått oppmerksomhet på klimatoppmøtet i Glasgow.

Også Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener det er på sin plass at Norge fikk prisen.

– Det er en skam at Støre bruker tiden på COP til å framsnakke fossil energi, noe som bli misbrukt av kull- og oljeinteresser over hele verden, når det som trengs er å vise enighet om at vi alle må gjøre alt vi kan for å begrense klimakrisa, sier han.

I en skriftlig kommentar til NRK sier statssekretær Tale Jordbakke at Norge har tatt mange grep for å kutte utslippene.

– Regjeringen har som mål å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030. Vi vil doble klimafinansieringen, slik at også de fattige landene får mulighet til utvikle ny teknologi og gå over til fornybar energi. Norge har tatt på seg ledertrøya for å utvikle ny og grønn teknologi, blant annet med karbonfangst og lagring som er helt nødvendig for å nå klimamålene.

kvGi8A3v9Jg
Foto: Terje Pedersen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no