Hopp til innhold
Harald Sunde
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Nedleggelsen av HV-016

Oppsummert

Forsvarsjefen hadde ikke mulighet til å legge ned HV-016. Norges Offiserforbund klaget nedleggelsen inn for Ombudsmannen i mars i fjor.

I dag kom svaret om at nedleggelsen var ulovlig og svekket landets beredskap.

  • Forlik mellom Forsvaret og elitesoldater

    Forsvaret og Norges Offiserforbund har inngått en avtale om bonus for elitesoldatene som tjenestegjorde i avdelingen HV-016, melder offiserforbundet i en pressemelding.

    Konflikten har pågått siden forsvarssjef Harald Sunde besluttet å legge ned Heimevernets spesialavdelingen HV-016 i 2010. Striden har særlig dreid seg om hvorvidt soldatene hadde krav på bonusutbetalinger i etterkant.

  • Forsvarssjefen avfeier kritikk

    Forsvarssjef Harald Sunde slår tilbake mot kritikken fra Stortingets ombudsmann for Forsvaret om nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling.

    Ombudsmannen mener Forsvarssjefen la ned HV-016 uten å ha myndighet til det.

    Men Harald Sunde fastholder at beslutningen var innenfor hans myndighetsområde.

  • Ap reagerer på forsvarssjefens avgjørelse

    Medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Marit Nybakk (Ap) sier til NTB at ombudsmannens konklusjon om Forsvaret er oppsiktsvekkende.

    – Det politiske miljøet må ta til etterretning at Ombudsmannen sier at dette er en sak som skulle vært avgjort av Stortinget, sier hun.

  • – Svært alvorlig for Forsvaret

    Ombudsmannens konklusjon om at forsvarssjefen uten myndighet la ned Heimevernets spesialavdeling, betegnes som svært alvorlig av politikerne på Stortinget. Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp) sier dette underbygger mistankene om at det er en uryddig i ledelseskultur i Forsvaret.

  • Soldatene i HV-016 lettet over støtte

    Tidligere soldater i HV-016 er lettet over konklusjonen fra Stortingets ombudsmann for Forsvaret, som fastslår at forsvarssjef Harald Sunde ikke hadde rett til å legge ned avdelingen. – Det var tungt å bli hengt ut i det offentlige av Forsvarets øverste leder. Det er fint at man har fått en uhildet part til å vurdere saken, sier tidligere tillitsmann, Thomas Lund Nielsen.

    HV-016 øvelse
    Foto: handout / SCANPIX

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no