Hopp til innhold

Mehl hasteinnkalt til Stortinget

Høyre krever at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kommer til Stortinget i dag for å få svar på hvorfor Norge ennå ikke har maktet å hente ut skadde ukrainske soldater.

Det er rom for en slik hasteinnkalling i Stortingets forretningsorden.

Høyre bekrefter overfor NRK at presidentskapet har imøtekommet anmodningen fra partiet. Mehl er derfor bedt om å møte i Stortinget i dag ved møtets slutt.

Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland mener det er pinlig at regjeringen ikke klarer å svare på ropene om hjelp til Ukraina.

– Dette handler om å redde hardt skadde ukrainske sårede, da kan vi ikke vente lenger. Sendrektigheten tar liv, sier han til NRK.

– Norge skal være et land å regne med. Skadde ukrainske soldater trenger vår hjelp, og jeg kan ikke begripe hvorfor regjeringen ikke jobber hardere og raskere med å svare på anmodningene om bistand.

Venstre-leder Guri Melby forteller at hun for en måned siden spurte justisministeren om Norge ville bistå med medisinsk evakuering. Da fikk hun til svar at saken var «til vurdering».

– Justisministeren virker handlingslammet. Hun gir ingen forklaring på hvorfor det tar lang tid å behandle dette i regjeringen, sier Melby til NRK.

Hun mener dette er humanitær bistand som justisministeren må levere.

– Mens stadig flere skades og drepes i Ukraina har den norske regjeringen sittet og «vurdert» hva de skal gjøre i en måned. Dette bør ikke være en så vanskelig beslutning. Særlig sett i lys av at vi allerede donerer våpen og militært utstyr til Ukraina, sier Melby.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no