Hopp til innhold
1. mai
Foto: Terje Pedersen / NTB

LO - Landsorganisasjonen

 • Voldshendelse på LO-konferanse meldt til politiet

  Et medlem av NTL, Norsk Tjenestemannslag, skal være anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal. Konferansen foregår på Pers Hotell på Gol, men det er ikke kjent hvor voldsepisoden skal ha skjedd.

 • Lo-lederen etter Aps sentralstyremøte: – Må brette opp ermene

  LO-leder Peggy Hessen Følsvik var kortfattet etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte mandag, men sier man må gjøre mer for å vise fram partiets politikk.

  – Vi har hatt et godt møte, og alle er enige om å brette opp ermene. Vi må gjøre enda mer for å vise fram den gode politikken som vi tross alt når fram med, sier Følsvik til mediene på vei ut av møtet på partiets hovedkontor.

  – Vi må også vise folk en trygg vei ut av utryggheten, la LO-lederen til.

 • Arbeidsmandsforbundet reagerer på bruk av vektere uten tariffavtale

  Arbeidsmandsforbundet reagerer på at Oslo Kongressenter igjen bruker vektere uten tariffavtale på et LO-arrangement.

  Vektere fra PSS Securitas, som ikke har tariffavtale, sto for vaktholdet på jubileumskonferansen til LOs juridiske avdeling i slutten av september, skriver FriFagbevegelse.

  Kongressenteret, også kalt Folkets Hus, er eid av blant andre LO.

  – Nå har LO fått «pepper» for dette flere ganger, men tar fremdeles ikke saken på alvor. Da får jeg lyst til å bli klar i røsten: Dette er ikke greit, sier Knut-Johannes Berg, tillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund.

  Arbeidsmanden skrev i juni at vektere uten tariffavtale ble brukt på LO-kongressen, og det kom siden fram at dette har skjedd ved flere arrangementer.

  Etter LO-kongressen var LO i kontakt med Kongressenteret, og det ble iverksatt tiltak som skulle forhindre at dette skjedde igjen.

  – Her må det med andre ord ha skjedd en glipp. Etter jubileumskonferansen til LOs juridiske avdeling har vi vært i kontakt med Kongressenteret på nytt og bedt om en redegjørelse for hvorfor dette kunne skje igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Oda Louise Toven i LO.

  Arbeidsmanden har vært i kontakt med Oslo Kongressenter for å spørre hvorfor vektere uten tariffavtale ble brukt enda en gang, men har ikke fått svar. (NTB)

 • LO-lederen: – Røkke fyller frakkefóret med penger og rømmer landet

  Kjell Inge Røkke har utmerket seg som en viktig industribygger, som har vært opptatt av arbeidsplasser og fellesskap. Desto mer skuffende er det da at Røkke på sine gamle dager ser det som sin viktigste oppgave å fylle frakkefóret med mest mulig penger å rømme landet. Sveitseren Røkke har valgt å rive ned industribyggeren Røkke, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

  – Det som har gjort ham rik vender han nå ryggen. Heldigvis får ikke Røkke tatt med seg hverken fisken, oljen eller alle de flinke arbeidsfolka, som har sørget for rikdommen han nå ikke vil dele, sier Følsvik.

  Røkke ønsker ikke å kommentere saken utover redegjørelsen han la ut tidligere denne uken.

 • VG: LO-sjefen er rasende – krever beklagelse

  I en reportasje i VG torsdag varslet Norsk industri-sjef Stein Lier Hansen at arbeidsgiversiden bør bruke lockout i større grad. Han sa at lockout bør bli like legitimt å bruke som streik.

  Det liker ikke LO-sjefen.

  – Jeg er sinna, overrasket og provosert, sier Peggy Hessen Følsvik til VG.

  NHO-sjef Ole Erik Almlid informerer også i reportasjen om konfidensielle samtaler mellom ham og LO-lederen.

  – Det er særdeles ubehagelig at jeg skal lese om en konfidensiell samtale mellom meg og NHO-sjefen. Det er veldig problematisk. Det er ikke overraskende at vi snakker med hverandre under store konflikter. Men det gjør meg skikkelig opprørt å lese om det i avisene i dagene etter, sier Følsvik til Aftenposten.

  Peggy Hessen Følsvik krever beklagelse og avklaringer før hun vil møte NHO-sjef Ole Erik Almlid igjen.

  – Vi tar LOs reaksjon på alvor. Det må være gjensidig tillit mellom LO og NHO, og det ligger et ansvar på meg som NHO-leder å bidra til det, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til VG.

  Men synet på lockout står han fast ved, sier han:

  – NHO har ikke endret syn på bruk av lockout. Dette er et lovlig virkemiddel, men terskelen for å bruke kampmidler i arbeidslivet skal fortsatt være høy. Derfor er lockout noe vi sjelden bruker, og vi har alltid en grundig saksbehandling i forkant, sier Almlid

Den faglige og politiske situasjonen:
Innledning ved Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre
8-12. mai samles 315 delegater fra LO, landets største arbeidstakerorganisasjon, til kongress i Oslo. Fri Fagbevegelse har laget en nettartikkel om de viktigste sakene som skal behandles på denne kongressen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no