Hopp til innhold

Kvinneorganisasjoner: Annen form for umyndiggjøring

Det regjeringsoppnevnte abortutvalgets anbefalinger vekker både glede og skuffelse hos sammenslutningen Kvinnebevegelsens abortutvalg.

– Det er gledelig at utvalget går inn for å øke selvbestemmelsen og gi kvinner en bedre tilgjengelighet ved at abort kan utføres andre steder enn på sykehusene for de som ønsker det.

Kvinnebevegelsens abortutvalg har medlemmer fra Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar, Norsk Kvinnesaksforening, Sex og Politikk og Sex og samfunn.

– Vi er skuffet over at utvalget mener selvbestemmelsen bør stoppe ved uke 18, og at det vil erstatte abortnemndene med en annen form for umyndiggjøring, mener organisasjonene.

– Vi syns også det er skuffende at utvalget ikke har tatt inn gullstandarden for trygge og moderne aborttjenester, som er utarbeidet av WHO. Med sine anbefalinger viser utvalget at det fremdeles ikke tar gravide på alvor, og mener at kvinner fortsatt kan umyndiggjøres.

– Vi trenger en abortlov for vår tid

Et flertall i abortutvalget anbefaler at grensen for selvbestemt abort flyttes til utgangen av 18. svangerskapsuke. Dagens grense er på 12 uker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no