Hopp til innhold

Iransk filmskaper løslatt mot kausjon

Den iranske filmregissøren Jafar Panahi ble fredag løslatt mot kausjon etter at han begynte en sultestreik i protest mot at han satt fengslet, sier en rettighetsgruppe.

Panahi ble pågrepet i juli for å sone en dom på seks års fengsel fra 2010. Han var dømt for å drive «propaganda mot systemet», men i oktober satte høyesterett dommen til side og beordret ny rettsbehandling. Den 62 år gamle regissøren ble likevel ikke løslatt.

Onsdag startet han en tørr sultestreik, noe som innebærer at han heller ikke tok til seg væske. Sultestreiken, som kan være dødelig i løpet av kun få dager, utløste bekymring en rekke steder i verden for den prisvinnende regissøren.

– Panahi ble løslatt to dager etter at han startet sin sultestreik for frihet, skriver den USA-baserte menneskerettsgruppen Center for Human Rights in Iran på Twitter.

– Panahi ble midlertidig løslatt fra Evin fengsel etter innsats fra familie, velrenommerte advokater og representanter for filmbransjen, opplyser en forening for filmmedarbeidere i Iran.

Panahi har vunnet priser ved alle de viktigste filmfestivalene i Europa: Cannes, Berlin og Venezia. (NTB)

Den iranske filmskapere Jafar Panahi ble ønsket velkommen av venner da han ble løslatt fra fengsel i Teheran.
Foto: WANA NEWS AGENCY / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no