Hopp til innhold

Iran og Russland

Oppsummert

Det blir et stadig tettere samarbeid mellom Iran og Russland, også militært.

  • Putin har snakket med Irans president

    Russlands president Vladimir Putin har tirsdag snakket med Ebrahim Raisi, melder Reuters som siterer det russiske statlige nyhetsbyrået RIA.

    Samtalen skjer få dager etter at Iran skjøt flere hundre droner mot Israel, som et svar på et israelsk angrep mot det iranske konsulatet i Syria.

    Putin skal ha uttrykt et ønske til Raisi om at alle parter nå viser tilbakeholdenhet for å unngå en større konfrontasjon i Midtøsten.

    Den iranske presidenten skal på sin side ha forsikret om at de ikke er interessert i en ytterligere eskalering av konflikten, skriver Reuters.

  • G7-landene truer Iran med nye sanksjoner

    – Vi gjentar vår oppfordring til tredjeparter om umiddelbart å slutte å gi materiell støtte til Russlands ulovlige og uforsvarlige angrepskrig mot Ukraina. Ellers vil de få alvorlige kostnader, heter det i en uttalelse fra G7-landene USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Canada.

    Iran har ennå ikke levert raketter til Russland, men USA mener at det er en fare for at landet kommer til å gjøre dette.

  • Reuters: Russland jobber mot ny, stor bilateral avtale med Iran

    Russland og Iran vil fremskynde arbeidet med en stor ny mellomstatlig avtale, sa Russlands utenriksdepartement i en uttalelse tirsdag. Det skriver Reuters.

    Uttalelsen kommer etter en telefonsamtale mellom Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og hans iranske motpart.

    Departementet ga ingen detaljer om den planlagte avtalen, som kommer midt i styrking av handelsmessige, politiske og andre bånd mellom Moskva og Teheran i møte med vestlige økonomiske sanksjoner.

  • Lavrov besøker Iran mandag

    Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal mandag besøke Iran, melder det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA.

    Lavrovs mål med reisen er foreløpig ikke kjent. Iran og Russland har tidligere samarbeidet i forbindelse med krigen i Syria, der begge er allierte med det syriske regimet.

    (NTB)

  • Putin og Irans president diskuterte mulig Briks-medlemskap for Iran

    Et mulig iransk medlemskap i Briks-gruppen var tema da Russlands president Vladimir Putin snakket med sin iranske kollega Ebrahim Raisi, ifølge Tass.

    På et toppmøte i Sør-Afrika neste uke er det ventet at Briks-landene vil diskutere mulighetene for å utvide gruppen. Gruppen består i dag av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika og har fått navn fra landenes forbokstaver på engelsk.

    På grunn av arrestordren Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt mot Putin, kommer den russiske presidenten ikke til å være til stede på toppmøtet.

    I torsdagens telefonsamtale gjentok de to statslederne sin støtte til å utvikle det bilaterale forholdet innen handel, transport, logistikk og energi, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no