Hopp til innhold

Huitfeldt: Svært bekymringsfull utvikling i Myanmar

Utenriksminister Anniken Huitfeldt uttrykker stor bekymring for situasjonen i Myanmar på toårsdagen for kuppet, som på brutalt vis stanset demokratiprosessen.

– Utviklingen i Myanmar er svært bekymringsfull. To år etter kuppet befinner landet seg i en dyp politisk, økonomisk og humanitær krise, sier Huitfeldt i en skriftlig uttalelse onsdag.

Hun skriver også at Norge har hatt et sterkt og langvarig engasjement for befolkningen i Myanmar, og at dette kommer til å fortsette.

– Vi vil jobbe strategisk for å bidra til et stabilt og demokratisk Myanmar i framtiden, skriver hun og nevner at både humanitær bistand og arbeidet for menneskerettigheter, demokrati, fred og forsoning står sentralt.

Menneskerettsminister Aung Myo Min i Myanmars eksilregjering (NUG) ba denne uken Norge om mer konkret støtte til demokratibevegelsen i Myanmar. Han kritiserer Norge for fortsatt å satse på dialog og forhandlinger – et spor han mener er urealistisk etter at juntaen kuppet makten 1. februar 2021 og stanset en flere år lang demokratiseringsprosess der Norge spilte en sentral rolle.

(©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no