Hopp til innhold

HRW: Sikkerhetsstyrker skyter og dreper demonstranter i Iran

Iranske myndigheter har med overdreven og dødelig maktbruk slått hensynsløst ned på omfattende demonstrasjoner over hele landet, fastslår Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen mener å ha dokumentert en rekke hendelser der iranske sikkerhetsstyrker har brukt overdreven eller dødelig makt mot demonstranter i 13 byer.

HRW har studert videoer fra demonstrasjonene, samt intervjuet øyevitner og ett medlem av sikkerhetsstyrkene.

Videoer viser sikkerhetsstyrker som bruker hagle, automatgevær og håndvåpen mot deltakere i stort sett fredelige og ofte folksomme demonstrasjoner. I noen tilfeller ble folk skutt mens de løp vekk. Til sammen er hundrevis drept eller såret, ifølge HRW.

– De iranske myndighetenes brutale håndtering av demonstrantene i mange byer tyder på at det er en felles innsats fra regjeringen – for å knuse meningsmotstand med en grusom forakt for liv, sier Tara Sepehri Far i HRW, som har hovedkontor i New York.

– Sikkerhetsstyrkenes omfattende skyting av demonstranter tjener bare til å øke sinnet mot en korrupt og autokratisk regjering, sier hun.

Demonstrasjonene brøt ut 16. september etter at 22 år gamle Mahsa (Jina) Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt.

HRW mener internasjonalt press mot Iran er nødvendig for å få en slutt på maktbruken. Organisasjonen ber videre om en FN-ledet uavhengig gransking av alvorlige overgrep begått under demonstrasjonene. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no