Hopp til innhold

Høyre mener Vedum skaper usikkerhet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) varsel om at det vil komme et oppdatert anslag for prisvekst til våren, skaper usikkerhet, mener Høyre.

I praksis ber finansministeren om at det vedtatte budsjettet ikke skal følges, fremholdt Høyres Helge Orten i Stortingets spørretime i dag.

– Kommuner, sykehus og andre som mottar penger, skal isteden basere seg på at de får mer midler til å dekke prisvekst. Hvor mye de får, skal de først få vite i midten av mai. Det skaper usikkerhet, sa han.

Orten ville vite hvorfor Vedum ikke kom med oppdaterte anslag for prisvekst da budsjettet ble behandlet før jul.

– Vi sendte ut brevet sist uke for å gi trygghet, til politiet, Forsvaret og sykehusene, sa Vedum.

– Det aktivitetsnivået som Stortinget og regjeringen la opp til før jul, skal holdes, verken mer eller mindre. Det er ingen grunn til at man skal ha lavere aktivitet i norsk politi eller forsvar fordi prisveksten er høyere, sa han.

Da statsbudsjettet for 2023 ble lagt fram 6. oktober i fjor, ble det lagt til grunn en prisvekst på 2,8 prosent i 2023.

Den prognosen er de fleste økonomer nå enige om er altfor lav. Statistisk sentralbyrå sitt anslag for konsumprisvekst i Norge for 2023 er nå på 4,9 prosent.

Trygve Slagsvold Vedum, Finansminister

Vil bruke milliarder ekstra for å kompensere for prisstigningen

Statsbudsjettet ser ut til å ha bommet kraftig på prisveksten for 2023. Milliarder av kroner er spist opp av inflasjon. Nå lover Trygve Slagsvold Vedum å kompensere gapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no