Hopp til innhold

Homofile slovaker kan få svakere rettigheter

Lørdag 7. februar går slovakerne til valgurnene om en kontroversiell lov. Resultatet kan bli svakere rettigheter for Slovakias homofile.

Slovakia Gay Marriage Pope Francis

En plakat med bilde av Pave Frans offordrer slovakene til å delta i folkeavstemningen 7. februar. Folkeavstemningen om vern av den tradisjonelle familien kan føre til svakere rettigheter for slovakias homofile.

Foto: KOLLER JANO / Ap

Slovakia forbød homofilt ekteskap i 2012. Å bekrefte eksisterende lovverk, og verne om den tradisjonelle familien er målet med lørdagens folkeavstemning, skriver BBC.

Fortsatt forbud mot likekjønnet ekteskap, og hvorvidt likekjønnede par skal få lov til å adoptere er to av temaene velgerne skal ta stilling til. Det skal også vurderes om barn skal kunne droppe undervisning om seksuelt samliv, og om eutanasi, - en form for aktiv dødshjelp.

Amnesty reagerer

Amnesty International har uttalt at folkeavstemningen kan føre til brudd på internasjonale menneskerettigheter. Barbara Cernusakova, organisasjonens researcher på Slovakia, uttaler på organisasjonens hjemmesider:

– Folkeavstemningen kan føre til et betydelig tilbakesteg for Slovakia. Dersom offentligheten sier ja til disse spørsmålene og de vedtas i lov, vil Slovakia støtte opp om diskrimineringen av homofile og undergrave seksualundervisningen, sier hun.

Motstanderne av folkeavstemningen har bedt folk holde seg hjemme da et gyldig valgresultatet krever at minst halvparten av alle stemmeberettigede går til valgurnene. Situasjonen for homofile i Slovakia er i dag vanskelig.

– Folk lever fortsatt i skjul. Minoriteten er usynlig utenfor Bratislava, sier Martin Macko fra LGBT- gruppen Inakost til Reuters.

– De som har utdanning flytter ofte til Tsjekkia eller Østerrike, sier han.

For liberalt

Initiativtagerne til folkeavstemningen er den konservative gruppen Alliance of Family (Aliancia pre rodinu). Mer en 400.000 slovaker har signert organisasjonens underskriftskampanje med krav om en folkeavstemning, og den katolske kirken har støttet kampanjen.

Gruppen mener den tradisjonelle familien er under press, og viser til at et økende antall land, som nabolandene Tsjekkia og Østerrike har tillat samliv mellom likekjønnede og gitt homofile større rettigheter.

– I mange land kjennes det ut som folk går bort fra familien, de ser anser det ikke som en viktig verdi, sier Anton Chromik, en advokat som har tatt fri fra jobben for å støtte arbeidet til organisasjonen, til AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no