Hopp til innhold
Valgopptelling av stemmesedler i Guinea-Bissau
Foto: CHRISTOPHE VAN DER PERRE / Reuters/NTB Scanpix

Guinea-Bissau

Oppsummert

To tidligere statsministre kjemper i andre runde av presidentvalget i det afrikanske landet Guinea-Bissau. Det fattige landet har blitt kalt narkostat av FN.

 • Guinea-Bissaus president oppløser nasjonalforsamlingen

  Presidenten Guinea-Bissau har oppløst den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen mindre enn seks måneder etter at den konstituerte seg.

  Umaro Sissoco Embaló viste til en trefning forrige uke mellom soldater som er lojale overfor ham og styrker som kontrolleres av parlamentet da han kom med sin kunngjøring. Han beskrev kampene som et mislykket kuppforsøk.

  – En dato for nyvalg vil bli fastsatt innen rimelig tid i overensstemmelse med grunnloven, heter det i dekretet som oppløser nasjonalforsamlingen med umiddelbar virkning.

  Forsamlingens ledelse avviser presidentordren og sier grunnloven presiserer at nasjonalforsamlingen ikke kan oppløses i løpet av de første tolv månedene etter et valg.

  Også i fjor oppløste Embaló nasjonalforsamlingen, tre måneder etter et kuppforsøk i februar.

  (NTB)

 • 11 drept i kuppforsøket i Guinea-Bissau

  Myndighetene i det afrikanske landet Guinea-Bissau opplyser at 11 mennesker ble drept i kuppforsøket tirsdag. Tirsdag ettermiddag omringet tungt bevæpnede soldater ulike regjeringsbygg i hovedstaden Bissau. Kuppforsøket ble avverget.

 • Minst seks ble drept i kuppforsøket i Guinea-Bissau

  Minst seks mennesker ble drept i det mislykkede kuppforsøket mot landets president Umaro Sissoco Embaló, skriver Reuters. De døde inkluderer fire av angriperne og to medlemmer av presidentgarden. Det er uklart hvem som står bak angrepet.

 • Guinea-Bissaus president sier kuppforsøk er slått ned

  Guinea-Bissaus president Umaro Sissoco Embalo sier at situasjonen er under kontroll etter det som ser ut til å ha vært et forsøk på militærkupp.

  I en video publisert på hans Facebook-side sier Embaalo at sikkerhetsstyrker har «stoppet et angrep på demokratiet».

  Han sier at de som ble drept i skyting tidligere i dag var medlemmer av sikkerhetsstyrkene og ikke ministre. Embalo sier at de som står bak kuppforsøket vil bli straffet.

  Det er nå rolig i hovedstaden. Det sier Osiris Fransisco Pina Ferreira til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no