Hopp til innhold

Gass fra islandsk vulkan truer by

Giftige gasser fra en ny islandsk vulkan truer en landsby i nærheten av utbruddet og kan spre seg videre til hovedstaden Reykjavik.

Islands meteorologiske kontor venter at gassene sprer seg til Vogar, en landsby med 1000 innbyggere som ligger rundt 5 kilometer nordøst for vulkanen Fagradalsfjall. Gassen kan spre seg til Reykjavik, 40 kilometer unna, lørdag.

Konsentrasjonen av svoveldioksid kan nå opp i 2.600 mikrogram per kubikkmeter, noe som regnes for å være usunt for de mer sårbare, ifølge Islands miljømyndigheter.

Fredag viste målinger at aktiviteten i vulkansprekken, der glødende lava slynges ut, er halvert, og at selve sprekken er redusert fra 360 meter til 130 meter i lengde.

Selv om utbruddet er kraftigere enn et lignende utbrudd i fjor, er lavastrømmen nå redusert fra 32 kubikkmeter i sekundet til 18.

Nysgjerrige har strømmet til siden utbruddet startet på Reykjanes-halvøya sør for Reykjavik onsdag. Over 4.200 mennesker har tatt den 14 kilometer lange turen til fots fra nærmeste parkeringsplass for å se fenomenet.

(NTB)

Island, vulkan med lava og røyk på Fagradalsfjall
Foto: Iceland FPV / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no