Hopp til innhold

Fox News må møte i retten, saksøkt for milliarder

En dommer i USA har avvist et forsøk fra Fox News på å avvise søksmålet Dominion Voting Systems har anlagt mot mediehuset.

Dominion, som er en av de største produsentene av stemmeutstyr i USA, har saksøkt Fox News for ærekrenkelser og krever nærmere 17 milliarder kroner i erstatning og oppreisning.

Bakgrunnen for søksmålet er at Fox News etter presidentvalget i 2020, der Donald Trump tapte, hevdet at det ble manipulert med stemmemaskinene fra Dominion for å sikre at Joe Biden vant.

Blant dem som framsatte påstander om valgfusk var de to kjente programlederne Tucker Carlson og Sean Hannity.

Intern kommunikasjon i Fox News, som er hentet fram i forbindelse med søksmålet, avslører at produsenter, ledere og profiler i mediehuset visste at påstandene var uriktige.

Dominion mener derfor at Fox News i jakt på høyere seertall med viten og vilje spredte løgner som skadd selskapets omdømme.

Fox News har i det lengste forsøkt å hindre rettssak, blant annet ved å hevde at søksmålet er et angrep på den frie pressen, men det argumentet kjøpte ikke dommer Eric M. Davis.

– Bevisene som er lagt fram i dette sivile søksmålet viser krystallklart at ingen av påstandene som er rettet mot Dominion i forbindelse med valget i 2020, stemmer, skriver Davis.

Saken vil derfor bli prøvd for retten, der en jury skal ta stilling til Dominions krav om oppreisning og erstatning fra Fox News.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no