Hopp til innhold

Forsvarsministeren: – Må fordømmes

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er forferdelig å høre om det store antallet graver som er funnet i skogen utenfor den nylig frigjorte byen Izium i Ukraina.

– Det er forferdelig å høre disse rapportene. Og det er bare å frykte hva som ellers er gjort i de russiskkontrollerte områdene. Dette må fordømmes, etterforskes, og påtales i de fora som har rolle til å gjøre det, sier Gram til NRK.

Ifølge ukrainsk politi, er det funnet 445 graver på stedet, som ligger i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina. Landets politisjef hevder at det er funnet flere torturkamre i Kharkiv, og at de fleste av de døde som er gravd opp, bærer preg av å ha blitt torturert. Dette er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Samtidig mener forsvarsministeren at den siste ukens utvikling i krigen er interessant, med flere russiske tilbaketrekninger.

Gram sier det virker som russiske styrker nærmest har rømt bakover i feltet, og etterlatt seg ammunisjon og annet forsvarsmateriell til nytte for de ukrainske styrkene.

Sjefforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt sier russiske styrker nå sannsynligvis vil prøve å sikre seg stillinger lenger øst. Samtidig tror han de vil prøve å ta tilbake noe av det området de har mistet nord for Kharkiv.

– Men det er tvilsomt om de har styrkene til det i det området så lenge det er ganske harde kamper i Kherson, sier Bukkvoll.

Bjørn Arild Gram, forsvarsminister
Foto: David Skovly / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no