Hopp til innhold

Folket kan avgjøre om sørkoreanske BTS må i militæret

Det sørkoreanske folk kan få muligheten til å avgjøre om medlemmene i K-pop-sensasjonen BTS skal få unntak fra Sør-Koreas obligatoriske militærtjeneste.

Spørsmålet har blitt aktualisert i landet da bandets eldste medlem Jin kan måtte møte til sesjon når han fyller 30 år i desember.

Militærtjenestemenn opplyser at det er oppe til vurdering å avholde en folkeavstemning for å la folket avgjøre om boybandet skal få fritak eller ei.

Forsvarsministeren har sagt at flere faktorer vil påvirke vurderingen, blant annet betydningen BTS har på landets økonomi, viktigheten av militærtjenesten og «generelle nasjonale interesser».

Etter landets lover må alle funksjonsfriske menn tjenestegjøre mellom 18 og 21 måneder. Formålet er å ruste seg mot trusselen fra nabolandet Nord-Korea.

Men det gis unntak til idrettsutøvere, musikere og dansere som vinner gjeve priser, fordi de menes å ha styrket landets renommé. Politikere og flere andre har tatt til orde for at K-pop-stjerner som BTS må falle under denne betegnelsen. (NTB)

K-pop-bandet BTS
Foto: Lee Jin-man / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no