Hopp til innhold

FN gir seg selv deler av skylden for treig jordskjelvhjelp

FN, Syrias regjering og andre aktører er ansvarlige for forsinkelser i leveransen av nødhjelp til de jordskjelvrammede områdene i Syria, ifølge en FN-gransking.

– Selv om det var mange heltegjerninger blant all lidelsen, var også vitne til at regjeringen og verdenssamfunnet – inkludert FN – sviktet i å få livreddende hjelp ut til dem som trengte det mest i Syria, sier Paulo Pinheiro, som har ledet granskingen.

Uttalelsen føyer seg til kritikken som har kommet fra en rekke hold mot FN i kjølvannet av jordskjelvet. Naturkatastrofen i februar kostet over 6.000 mennesker livet i Syria, i hovedsak i opprørskontrollerte deler nordvest i landet, nær grensen mot Tyrkia.

Pinheiro påpeker at de omtalte aktørene ikke klarte å bli enige om en pause i kamphandlingene og tillate nødhjelpen å slippe gjennom langs alle mulige ruter. Syrerne ble sittende med en følelse av at «de som skulle beskytte dem, lot dem i stikken og ignorerte dem i deres mest desperate øyeblikk», heter det videre i uttalelsen.

Syrias informasjonsdepartement har foreløpig ikke svart på nyhetsbyrået AFPs forespørsel om en kommentar. En talsperson for FNs nødhjelpskontor (OCHA) ønsket ikke å besvare en henvendelse som kom før rapporten var offentliggjort.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no