Hopp til innhold

Flertall for fire strømforslag fra Høyre 

Fire strømforslag fra Høyre får flertall når Stortinget i morgen behandler redegjørelsen om kraftsituasjonen som olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) holdt 19. september. Det er Frp som sikrer flertallet.

Nå pålegger Stortinget regjeringen å:

• vurdere et midlertidig eller tidsbegrenset fritak fra konsesjonsplikt for å etablere lavspenningsledninger til nabobygg for salg av kraft.

• vurdere å fjerne fritaksgrensen på 500 kilowatt for nettleie på strøm som deles som nabolagsstrøm, eventuelt øke grensen for delingsanlegg for solceller til 4 000 m², eller 1 000 kW.

• vurdere å øke effektgrensen for hvor stort et solenergianlegg kan være før konsesjonsplikt inntreffer.

• kartlegge potensialet for solenergiproduksjon på eksisterende infrastruktur der solparker kan etableres uten vesentlige naturinngrep.

– Dette betyr mer strøm inn i nettet og bedre strømsparing. Regjeringen bør merke seg at Stortinget ønsker en mer aktiv politikk mot strømpriskrisen enn det de selv legger opp til, sier Høyres Bård Ludvig Thorheim til NRK.

– Dette vil gjøre det mulig for næringsaktører og andre å bygge eksempelvis større solcelleanlegg og i tillegg selge overskuddsstrømmen til bygg i nærheten, uten fordyrende nettleie og annet, sier Frps Marius Arion Nilsen.

Sist uke kunne Aftenposten fortelle at det var flertall for fem av de 94 strømforslagene fra opposisjonen. De fire forslagene NRK nå omtaler, kommer i tillegg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no