Hopp til innhold

Flere jobber og lavere arbeidsledighet i USA

I september ble det skapt 263.000 nye jobber i USA, samtidig som arbeidsledigheten falt til 3,5 prosent, viser nye tall.

Samtidig viser de at amerikanske bedrifter ansetter mindre enn tidligere i år. 263.000 nye jobber er det laveste siden april 2021, ifølge rapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er likevel litt høyere enn det som var forventet, med 255.000, ifølge Bloomberg.

Lønnsveksten la seg på 5 prosent, noe som var som forventet. Det er ned fra 5,2 prosent i august. Arbeidsledigheten falt til 3,5 prosent, noe som var overraskende ettersom den var ventet å holde seg på 3,7 prosent.

Nedgangen i de to tallene er gode nyheter for den amerikanske sentralbanken, som jobber med å dempe lønns- og prispresset i USA. Sentralbanken har hevet renten hele sju ganger i år og har uttalt at de tar sikte på å bremse økonomisk vekst nok til å redusere årlige prisøkninger tilbake til 2 prosent.

Samtidig er det negativt at yrkesdeltakelsen falt i september, da det tyder på at arbeidsmarkedet holder seg stramt, sier amerikanske økonomer. Det kan bety at det går mot en kraftig renteheving også i november.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no