FHI: Mulig barn slipper vaksine

En ny studie fra Israel publisert i tidsskriftet The Lancet, viser at Pfizer-vaksinen omtrent utrydder korona i et samfunn, så lenge halvparten er vaksinert. I april var 4,7 millioner av Israels 6,5 millioner innbyggere over 16 år ferdigvaksinert.

FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm sier til VG at hvis man oppnår flokkimmunitet allerede når den voksne delen av en befolkning er vaksinert, trenger man ikke vaksinere barn og unge under 18 år.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad var inne på det samme i et intervju med NRK torsdag.

– En fersk studie fra Israel viser at den smittedempende effekten av å vaksinere voksne er veldig god. Det ser ut som man i flere land klarer å bekjempe dette viruset uten å vaksinere ungdommer. Om det likevel blir nødvendig å gjøre det, er en vurdering vi må gjøre etter hvert, men effekten av disse vaksinene – både på å bli syk, på å være smitteførende, og på å bli smittet, ser ut til å være veldig god, sier Nakstad.

Canadiske myndigheter åpnet tidligere i uken for at barn og unge fra 12 år og oppover kan få Pfizer/Biontechs koronavaksine. Per nå er det ingen godkjente vaksiner for så unge mennesker i EU.

– Status er nok at det etter hvert vil bli godkjent MRNA-vaksiner for barn, ned til 12 år. Så må hvert enkelt land vurdere om man skal ta det i bruk, sier Nakstad.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no