Hopp til innhold

Fengslet aktivist benådet i Egypt

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har benådet aktivisten Zyad el-Elaimy, som ble pågrepet og fengslet etter å ha blitt intervjuet av BBC i 2019.

42-åringen var en av lederne under protestene som i 2011 førte til president Hosni Mubaraks fall, og han ble seere valgt inn i den egyptiske nasjonalforsamlingen.

I 2019 ble menneskerettsadvokaten pågrepet, anklaget for å ha oppmuntret til «uro mot staten» og i mars 2020 ble han dømt til ett års fengsel for «spredning av falske nyheter» under et intervju med britiske BBC. Han har sittet fengslet siden.

Mandag ble det kjent at president Abdel Fattah al-Sisi, som kom til makten i et militærkupp i 2013, har benådet Elaimy, og 42-åringens mor bekrefter at han er løslatt.

Elaimy er den siste av flere aktivister som er benådet og løslatt den siste tiden, noe observatører tror kan ha sammenheng med at Egypt i neste måned er vertsland for klimatoppmøtet COP27.

Tusenvis av politiske fanger er fortsatt innesperret i Egypt, mange av dem uten å ha blitt stilt for retten, ifølge menneskerettsorganisasjoner. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no