Hopp til innhold

Etterlyser intensivplasser

Jon Henrik Laake er overlege ved intensivavdelingen på Rikshospitalet og leder i Norsk anestesiologisk forening. Han og en kollega har skrevet en kronikk i Aftenposten om at ansatte i helsetjenesten i helsetjenesten må bli trodd på at ressursene ikke strekker til.

Laake sier hans hovedpoeng er at intensivkapasiteten i Norge i praksis har stått på stedet hvil siden 12. mars 2020. Overlegen sier at den manglende kapasiteten ble tydelig allerede for 15 år siden, da eldrebølgen ble en faktor i norsk helsevesen.

– Da pandemien kom var kapasiteten allerede «satt i strekk». Så kommer pandemien og det eneste sykehusene har å svare med er å redusere annen aktivitet. Planlagte operasjoner blir utsatt, poliklinisk aktivitet blir kansellert eller utsatt. Det rammer til sammen flere hundre tusen pasienter, sier Laake i Dagsnytt 18, og viser til tall fra Aftenposten.

Laake sier pandemipasientene nå får god behandling, men at den manglende utbyggingen av intensivkapasiteten siden pandemien startet rammer andre pasientgrupper hardt.

– Vår oppfatning er at man har forspilt muligheter hver eneste dag. Man kunne tatt grep da pandemien var et faktum, men aller helst lenge før det. Man kunne økt kapasiteten til å utdanne personell med riktig kompetanse, slik at vi kunne ha på plass de ressursene som var nødvendig for å håndtere dette uten at det skulle gå ut over så mange andre, sier Laake.

Jon Henrik Laake, overlege ved Rikshospitalet.
Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no