Hopp til innhold

Ekstrahøring om terrorangrepet 25. juni

I ettermiddag blir det nye høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om 25. juni-saken.

Komiteen har invitert lederen for 25. juni-utvalget, Pia Therese Jansen, og to bisittere tilbake til en ny lukket høring.

– Det kom fram noen synspunkter fra polititjenestene under den åpne og graderte høringen som komiteen ønsker å kryssjekke, sier Peter Frølich (H) som leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Vi har spørsmål rundt begrunnelsen for å anbefale avlysning av solidaritetsmarkeringen. Vi har også spørsmål om hvilke fakta utvalget har lagt til grunn da de mente at myndighetene brøt menneskerettighetene.

Også Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ved direktør Adele Matheson Mestad og to bisittere er kalt inn til høringen.

Etter 25. juni-utvalgets rapport i juni konkluderte NIM med at beslutningene om å avlyse solidaritetsmarkeringen ikke var et menneskerettighetsbrudd. NIM ble bedt om å vurdere dette av Politidirektoratet. Konklusjonen er den motsatte av det utvalget kom til.

– Det er ikke noen dramatikk knyttet til ekstrahøringen, men dette var et terrorangrep hvor myndighetene sviktet. Det er viktig at vi behandler saken så grundig som mulig, sier Peter Frølich.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no