Hopp til innhold
Brann returkraft
Foto: Ada Drevdal Bjøranger / NRK

Eksplosjon på Returkraft

Oppsummert

En tankbil eksploderte på forbrenningsanlegget til Returkraft i Kristiansand, torsdag 24. juni.

  • Millionforlik etter eksplosjonen på Returkraft

    Gjenvinningsselskapet Returkraft i Kristiansand har kommet til enighet med KLP-forsikring om oppgjøret etter eksplosjonen og brannen sommeren 2021, skriver Fædrelandsvennen.

    Returkraft vil få utbetalt 47,5 millioner kroner som forsikringsselskapet har holdt tilbake i oppgjøret.

    Selskapet skriver i en pressemelding at begge partene er tilfreds med løsningen og at de ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

    Eksplosjon Returkraft
    Foto: KBR/UAS Norway, Anders Martinsen
  • Stevner forsikringsselskap etter eksplosjon

    Gjenvinningsselskapet Returkraft i Kristiansand har stevnet forsikringsselskapet KLP for manglende utbetaling etter eksplosjonen på gjenvinningsanlegget for to år siden, skriver Fædrelandsvennen.

    Administrerende direktør i Returkraft, Lars Erik Harv, sier at det er snakk om flere titalls millioner kroner.

    Retten skal først avgjøre om KLP hadde rett til å avkorte forsikringsbeløpet. Returkraft har bedt om at det settes av 20 dager til rettssaken.

    Eksplosjon Returkraft
    Foto: KBR/UAS Norway, Anders Martinsen
  • Henlegger Returkraft-saken

    Politiet i Agder har henlagt saken om eksplosjonen på Returkraft i Kristiansand i fjor på grunn av bevisets stilling, skriver Fædrelandsvennen. Syv personer ble skadet i eksplosjonen.

    Selskapet GexCon har tidligere konkludert med at eksplosjonen ble forårsaket av gnister fra sveisearbeid som traff eksplosivt avfall som ble levert av Sar AS fra Tananger. Politiets etterforskning har imidlertid ikke vist utover rimelig tvil hva som forårsaket eksplosjonen.

    Administrerende direktør Tor Olav Schibevaag i Sar sier til avisa at de er tilfreds med at saken er henlagt.

    returkraft 6
    Foto: Returkraft
  • Eksplosjonen på Returkraft kunne vært unngått

    Arbeidstilsynets ferske rapport konkluderer med at de som leverte spesialavfall brøt arbeidsmiljøloven og egne internforskrifter da ulykken skjedde. Det skriver Fædrelandsvennen. Det blir ikke gitt pålegg om tiltak utover det som er iverksatt allerede. Også Returkraft blir kritisert i rapporten for ikke å ha hatt gode nok rutiner.

    returkraft 6
    Foto: Returkraft
Kostnadene etter eksplosjonen hos Returkraft i Kristiansand, vil blir på omlag 150 millioner kroner. I sommer oppsto det en eksplosjon som satte anlegget ute av drift. Forbrenningsanlegget åpner om få uker.
Årsaken til den kraftige eksplosjonen i avfallsanlegget Returkraft i Kristiansand, er fortsatt ikke funnet ett døgn etter. Hva som utløste eksplosjonen beskrives som et mysterium. To ansatte ligger fortsatt hardt skadd på sykehus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no