Hopp til innhold
Drukning Lyngdal
Foto: MARIUS KALLEBERG MYDLAND

Drukning og badeulykker

Oppsummert

38 mennesker mistet livet i drukning i Norge i første halvår 2023. I fjor døde 88 i drukningsulykker her i landet, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

 • Åtte personer druknet i januar

  Statistikk fra Redningsselskapet viser at sju menn og én kvinne omkom i drukningsulykker i januar.

  Det er det høyeste tallet i januar måned siden 2008, skriver de i en pressemelding.

  – Det har dessverre vært en trist start på året der mange har mistet livet i drukningsulykker, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

  Fire av drukningsulykkene i januar skjedde i Agder. To personer druknet i Nordland, mens det var én drukningsulykke i både Rogaland og Vestland.

  I tillegg har det vært flere hendelser der folk har klart å berge seg selv eller blitt reddet opp av vannet av andre.

 • 79 personer druknet i 2023

  74 menn og 5 kvinner druknet.

  Året før døde 89 personer i drukningsulykker.

  – Nedgang er positivt, men 79 liv tapt til drukning er en sterk påminnelse om at drukning er en samfunnsutfordring som må løses. Vi er nødt til å nå spesielt voksne menn for at drukningstallene i Norge skal gå ned, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet i en pressemelding.

 • Seks druknet i september

  Så langt i år har 69 personer druknet i Norge, én mer enn på samme tid i fjor. I september var det seks personer som druknet.

  Fem menn og én kvinne druknet i forrige måned, ifølge tallene fra Redningsselskapet.

  Den yngste var i 30-årene, mens den eldste var i 80-årene. Halvparten av drukningsulykkene skjedde i Vestland fylke, som har flest drukningsulykker så langt i år.

  I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, ifølge Redningsselskapets statistikk.

  (NTB)

 • Regjeringen etablerer nullvisjon mot drukning

  Regjeringen etablerer en nullvisjon mot drukning, slik blant annet Flyte-leder Siv Jensen har bedt om. Så langt i år har 53 mennesker mistet livet i drukningsulykker i Norge. Det er seks flere enn på samme tid i fjor.

  – Hvert år omkommer mange som følge av drukning. Dette er noe regjeringen ser alvorlig på. Derfor tar vi nå grep og vedtar en nullvisjon om ingen omkomne som følge av drukningsulykker. Ett liv tapt til drukning er ett for mye, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding.

 • Femåring ligger på Haukeland etter badeulykken i Norheimsund

  En femåring ligger på Haukeland universitetssjukehus etter badeulykken som fant sted i Norheimsund tirsdag. Det er uavklart hvordan det går med ham.

  – Det går jo et gufs gjennom hele Kvam, og det er uhyggelig at det har skjedd her, sier fungerende politistasjonssjef Ann-May Garen i Kvam kommune til Bergens Tidende.

  Det var tirsdag at gutten ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus med redningshelikopter etter at han ble funnet bevisstløs under vann i Norheimsund i Hardanger. Ulykken skjedde da flere barn badet sammen. Politiet fikk vite om ulykken klokken 14.42 av vitner som varslet om hendelsen.

  Garen sier politiet ikke har hørt noe mer om helsetilstanden til gutten, og det er uavklart hvordan det går med ham.

  – Vi har tatt avhør på stedet og sikret med foto og annen dokumentasjon. Vi etterforsker saken videre, sier hun.

  Politiet vet ikke hva som var årsaken til ulykken og jobber ut fra flere hypoteser.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no