Hopp til innhold

– De skjønner ikke dette

Saltfiskkjøper Johan Arild Hansen frykter at tjue års arbeid går tapt fordi politikerne tror de skjønner fiskekrisa. Se Nett-TV.

Tørrfisk

I helga kom en krisepakke for å dempe saltfiskkrisa. Men i næringa mener flere at politikerne ikke forstår hva krisa går ut på. Illustrasjonsbilde.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Fiskeindustrien kan fra i dag søke Innovasjon Norge om penger fra en ny låneordning som skal dempe saltfiskkrisa.

Men mange i næringa mener hjelpen kommer for seint, og at vilkårene gjør at de som trenger hjelp, ikke vil få det.

– Et romantisert forhold til fiskeriene

– Politikerne har et romantisert forhold til fiskeriene. De tror alle går ut med sjark og at fisket begynner 1. januar. Men det starter sesonger hele året, og krisepakken skulle ha kommet nå, ikke til høsten, sier Johan Arild Hansen, eier av bedriften Aksel Hansen i Senjahopen.

Han er en av de mindre aktørene, og han frykter at alt han har bygget opp i gjennom 20 år nå går tapt. Bedriften har flere hundre tusen kilo fisk liggende på lager – fisk han har kjøpt, men ikke får solgt.

Mener politikerne ikke forstår

Hansen sier det kan virke som at dette er et valgkamputspill, ikke et faktisk forsøk på å løse problemene.

– Det virker som de ikke skjønner at det ikke bare er ei saltfiskkrise, alle som driver med torsk er i krise. Og i dag starter en ny fiskesesong for sei, og vi har allerede brukt mye penger og lagerplass på fisk vi ikke får solgt, sier Hansen.

Politikerne tror det holder å løse dette før vinterfisket, men i virkeligheten starter det flere sesonger hele året.

Johan Arild Hansen, eier av saltfiskbruket Aksel Hansen AS

Latt i stikken

Han sier at den sittende regjeringa har sviktet de små saltfiskprodusentene, og føler seg latt i stikken. Hansen sier de stakk hendene dypt i lommene for å fortsette å kjøpe fisk da salgskrisa traff i vinter, og det burde de fått mer igjen for nå.

– Det skjærer i sjela. Vi ble oppfordra til å ta samfunnsansvar, og det har vi har vært med å gjøre i år. Og så får vi ikke mer hjelp enn det vi får nå, sukker Hansen.

Litt bedre for Nergård

Storebror i fiskerinæringa på Senja, Nergård AS, er mellomfornøyd med pakken fra Helga Pedersen. Det sier konsernsjef Magnar Pedersen:

– I det minste bidrar det til å få den likviditeten vi ønsker til den nye sesongen som starter om få måneder.

– Betyr det at Regjeringen har møtt deres behov?

– Ja, i grove trekk ser det ut til det, men på den andre siden gjenstår det å se hvilke betingelser som stilles. For dette er ikke første gang vi har fått tilbud om risikolån fra Innovasjon Norge, men tidligere har det blitt stilt betingelser som gjør at vi ikke kan ta dem.

– Bankene vil ikke ta risikoen

Høyres Jan Tore Sanner mener Regjeringa velter ansvaret over på bankene, og tror det er en dårlig løsning.

– Fiskeriministeren sier at bankene må være med å ta risikoen for å redde saltfisknæringa. Men for pakken som ble lagt frem for kraftkrevende industri, tok staten hele risikoen. Så her lar Regjeringa bankene ta hele støytene, og det har vi fått signaler på at bankene ikke vil være med på.

Alle midlene er bundet opp i fisk

Johan Arild Hansen sier saltfiskbruket risikerer å tape mellom fem og ti millioner kroner – og sier bedriften er så svekket at han frykter at de faller utenfor låneordninga:

– Vi vet jo ikke ennå detaljene i dette, det er vel ingen som vet helt hvilke vilkår som stilles, men det stilles så vidt jeg har hørt så sterke krav til likviditet at kanskje vi faller utenfor ordninga.

– Likviditeten i bedriften er jo knust etter dette året, sier han nedslått.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark