Dette skjedde natt til 1. september

**Norske militærveteraner vil hjelpe til etter orkanen Harvey
**Volkswagen trolig spart for milliarder i USA
**Fant pavesegl fra middelalderen i Bispegata i Oslo

Dette skjedde i natt 1. september

Dette skjedde i natt 1. september.

Foto: TEAM RUBICON / PAUL J. RICHARDS / THOMAS WRIGGLESWORTH/NIKU / AFP / NTB Scanpix

Den norske avdelingen av veteranorganisasjonen Team Rubicon sender folk til Texas for å bidra i arbeidet etter orkanen Harvey.

– I dag fikk jeg en mail fra organisasjonen globalt om at de trenger folk på bakken i USA, så antageligvis sender vi ned nordmenn om et par uker, sier Frank Sandbye-Ruud, operativ sjef i Team Rubicons norske avdeling, til NRK.

Team Rubicon

VIL HJELPE TIL: Organisasjonen Team Rubicons norske avdeling vil dra til USA å hjelpe til i de flomrammede områdene etter orkanen Harvey.

Foto: Team Rubiconm

Torsdag kveld oppfordret også president George H.W. Bush sin sønn, Neil Bush, nordmenn og andre til å dra til Texas for å hjelpe til etter orkanen Harvey.

Bilprodusenten Volkswagen er trolig spart for milliarder etter at en føderal dommer i USA har avvist et søksmål mot produsenten etter utslippsskandalen.

Volkswagen.

JUKS: I september 2015 innrømmet bilprodusenten at den i årevis hadde brukt programvare for å jukse med utslippsnivåene av diesel. I USA dreide det seg om 600.000 dieselbiler og rundt 11 millioner kjøretøy på verdensbasis.

Foto: Paul J. Richards / AFP


Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år.

Volkswagen har allerede avgjort et klagemål fra amerikanske miljømyndigheter og har til nå punget ut med rundt 210 milliarder kroner i Nord-Amerika

Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning har funnet et blysegl som en middelalderpave har brukt på et brev til biskopen i Oslo.

Pavens segl funnet i Bispegata i Oslo.

FUNN: Seglet ble funnet i et område som muligens har vært en port inn til borggården i Bispegata i Oslo.

Foto: Thomas Wrigglesworth/niku / NTB scanpix

– Blyseglet har hengt på et brev fra paven, og slike funn er nesten ukjent fra norsk middelalder, sier prosjektleder Egil Lindhart Bauer i Norsk institutt for kulturminneforskning. (NIKU)

Det pavelige blyseglet, en såkalt bulle, ble funnet ved utgravninger i Bispegata i Oslo. Nå er arkeologene spente på å finne ut hvilken pave seglet tilhørte.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no