NRK Meny
Normal

Dette skjedde i natt

Utenlandske hackere kan ha stjålet informasjon om fire millioner statsansatte i USA, og 30 personer mistet livet i et bombeangrep i Nigeria. Her hjemme ønsker kunnskapsministeren bedre barnehager, mens Jonas Gahr Støre ikke vil hjelpe Edward Snowden inn i Norge.

Dette skjedde i natt 5. juni 2015
Foto: Scanpix

Hackerangrep i USA

Utenlandske hackere kan ha stjålet informasjon om fire millioner statsansatte i USA, sa en tjenestemann i det amerikanske retssystemet torsdag. Høytstående, men anonyme kilder sier til avisen Washington Post at hackerne skal være fra Kina. Angrepet skjedde i desember i fjor, men ble ikke oppdaget før i april og har siden vært under etterforskning av FBI. Ifølge Washington Post er dette det andre store cyberangrepet fra Kina på under et år. Begge har blitt rettet mot det statlige byrået Office of Personnel Management.

Les også: - Kinesisk hackerangrep mot millioner av statsansatte i USA

30 drept i Nigeria

Rundt 30 personer ble drept da en bombe gikk av på et marked i byen Jimeta øst i Nigeria. Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at bomben var plassert på en scooter inne på markedet i delstaten Adamawa. Eksplosjonen skjedde rundt klokken 19, bare få minutter etter at en kvinnelig selvmordsbomber drepte to personer i Maiduguri, omtrent 35 mil lenger nord. Torsdagens angrep er det siste i en rekke eksplosjoner som har drept rundt 80 mennesker siden innsettelsen av president Muhammadu Buhari i forrige uke.

Støre vil ikke hjelpe Snowden

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre gjør det klart at han ikke vil hjelpe Edward Snowden til Norge, slik at han kan motta Bjørnson-prisen. – Det ville vært farlig om jeg som politiker skulle gått inn i en slikt spørsmål. Dette må avgjøres av politi og utlendingsmyndigheter, sier Støre til Klassekampen. Støre legger seg dermed på samme linje som Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen som har henvist til at det er Utlendingsdirektoratet som behandler visumsøknader fra utlendinger og at domstolene avgjør utleveringsspørsmål. Edward Snowden flyktet fra USA for to år siden, etter at han lekket store mengder etterretningsdokumenter. Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet ønsker å overrekke prisen til Edward Snowden under årets Bjørnsonseminar i Molde 5. september.

Vil heve kvaliteten i barnehager

Etter mange år med fokus på å bygge barnehageplasser mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen det er på tide å se på kvaliteten i barnehagene.
– Kvalitetsforskjellen mellom barnehagene er for stor. Barna fortjener bedre barnehager, sier Røe Isaksen til Dagsavisen. I dag er 98 prosent av norske barn innom barnehagen før skolestart. Det er tilnærmet full barnehagedekning. Tiden er derfor inne for å dreie fokus vekk fra bygging av plasser til det faktiske innholdet i barnehagen, mener Isaksen. Kunnskapsministeren har startet arbeidet med en ny stortingsmelding om barnehagene, som skal være ferdig neste år der målet blant annet er at alle barn som begynner på skolen skal være gode i norsk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no