NRK Meny
Normal

- Kinesisk hackerangrep mot millioner av statsansatte i USA

WASHINGTON DC (NRK): Utenlandske hackere har skaffet seg adgang til personaldata for minst fire millioner statsansatte. Etterforskerne tror Kina står bak.

Datakriminalitet

USA har vært utsatt for det som kan være det mest alvorlige dataangrepet mot USA noen gang.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Hackerne har skaffet seg adgang til minst fire millioner nåværende og tidligere ansattes personnumre, jobbtitler og interne rangering, opplyser Departementet for personaladministrasjon, som lagrer sine data på servere i det amerikanske Innenriksdepartementet.

Opplysningene kan blant annet brukes til å skrive falske e-poster som åpnes i god tro, slik at hackerne dermed kan ta kontroll over den ansattes datamaskin.

Historiens største?

Ifølge kilder fjernsynskanalen CNN har snakket med, er bortimot alle sentrale føderale organer berørt, og det kan dreie seg om historiens mest omfattende dataangrep mot USA. I så fall har hackerne skaffet seg adgang til personopplysningene til langt flere enn fire millioner mennesker.

Kina trolig bak

Etterforskerne mener det er kinesiske myndigheter som står bak dataangrepet, skriver Washington Posts spesialmedarbeider på sikkerhetsspørsmål.

Kina stod bak et angrep mot Departementet for personaladministrasjon i juli i fjor, mens russiske hackere forsøkte seg på de ikke-klassifiserte datamaskinene i Det hvite hus og Utenriksdepartementet.

Skiftende hacker-signaturer

Hackingen startet i desember i fjor, men ble først oppdaget i april. Hackerne skal ha brukt skiftende signaturer, hvilket gjør det vanskelig for det vanligste statlige datasikkerhetsprogrammet å oppdage virksomheten.

«Einstein»-programmet sporer nemlig bare de signaturene det får beskjed om og oppdager ikke selv når signaturer endres.

NSA spionerer på internasjonal datatrafikk

I går ble det også kjent at president Obama i 2012 etterretningsorganisasjonen NSA fullmakt til å spionere på internett-trafikk får å lete etter utenlandske hackere som truer USA – uten rettslig forhåndsgodkjenning.

Det innebærer at også amerikanske e-poster som går til overvåkede adresser i utlandet fanges opp. Målet er å komme på offensiven i den nye krigen – den som utkjempes med tastaturer i stedet for bomber og gevær.

LES OGSÅ: Halvparten av norske bedrifter blir hacket, bare 5 prosent oppdages

LES OGSÅ: Politiet slaktar eigen satsing mot datakriminalitet

LES OGSÅ: Telenor kan være offer for hacking avslørt i Snowden-dokumenter

LES OGSÅ: FBI: Slurv avslørte at Nord-Korea hacket Sony

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt