NRK Meny
Normal

Dette skjedde i natt

Terrorgruppa Den islamske staten har mistet kontrollen over tre store oljefelt i Irak. Dermed har gruppa mistet sin viktigste finansieringskilde, melder tysk etterretning. Sverige vil også sende soldater til Irak for å kjempe mot IS, og USAs president Barack Obama fordømmer terapi av homofile.

Dette skjedde i natt 9. april

IS mister kontroll over oljen

Terrororganisasjonen Den islamske staten har mistet kontroll over minst tre store oljefelt i Irak. Det melder den tyske etterretningstjenesten BDN, ifølge avisa Süddeutsche Zeitung. Etterretningstjenesten anslår at IS i dag kontrollerer kun fem prosent av oljeressursene organisasjonen hadde. Dermed er den viktigste finansieringskilden til terrorgruppa borte, skriver avisa.

IS kontrollerer fortsatt oljefelt i Syria, men ressursene der er så små at de ikke kan erstatte inntektene som IS tidligere tjente på oljesalg i det svarte markedet.

Sverige vil sende soldater til Irak

Regjeringen i Sverige vil sende en væpnet styrke på 35 personer til Irak for å delta i den internasjonale koalisjonen mot IS. Forslaget blir lagt fram av utenriksminister Margot Wallström og forsvarsminister Peter Hultqvist i Dagens Nyheter. Styrken skal bistå med rådgivning og opplæring av de irakiske sikkerhetsstyrkene nord i Irak. Styrken kan bli utvidet til 120 personer.

Den norske styrken består i første omgang av 50 soldater som blir utplassert i den kurdiske hovedstaden Erbil i månedsskiftet april/mai.

Drept i flyktningleir

Minst 18 sivile er drept er i den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Syrias hovedstad Damaskus. IS tok kontroll over store deler av leiren i forrige uke, men syriske regjeringsstyrker har trappet opp kampen mot terrororganisasjonen i leiren, melder aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Amnesty International sier flere tusen mennesker er i livsfare på grunn av kamphandlingene og situasjonen for flyktningene i Yarmouk er nå desperat.

Obama fordømmer terapi av homofile

USAs president Barack Obama vil ha en slutt på terapeutiske forsøk på å endre homofiles seksuelle legning. Såkalt konverteringsterapi støttes av enkelte konservative organisasjoner og religiøse leger i USA, men praksisen har blitt kritisert den siste tiden etter at ei 17 år gammel jente tok sitt eget liv etter slik terapi. I en uttalelse som ble publisert onsdag kveld på nettsidene til Det hvite hus, fordømmes den såkalte behandlingen. Obama vil likevel ikke kreve et generelt, føderalt forbud, men jobbe for at delstatene selv innfører et forbud mot slik terapi, skriver The New York Times.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no