Hopp til innhold

Bistands-Norge mener de ikke ble hørt

– I en situasjon der Norge profiterer stort på krigen, er det ubegripelig at man i det hele tatt vurderer å kutte en eneste krone på hjelp til de fattigste, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Norsk Folkehjelp mener det er provoserende at Norge nå blir største mottaker av norsk bistand.

– Vi er svært opprørt over at regjeringen finansierer mottak av ukrainske flyktninger ved å kutte i bistanden til verdens fattigste. Vi har blitt rikere av korona og krigen i Ukraina. At Norge nå blir den største mottakeren av norsk bistand henger ikke på greip, det er provoserende, sier Henriette K. Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen, reagerer sterkt på bistandskuttene.

– Halvparten av alle graviditeter i verden er uplanlagt, og pandemien har økt utfordringene for seksuell helse og reproduktive rettigheter. Likestilling og kvinners rettigheter er på retur i flere land. Regjeringens forslag sier farvel til de varslede satsingene og innebærer kutt i arbeidet for jenter og kvinner i verden, sier Georgsen.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, reagerer også:

– Vi er overrasket over at et så viktig område som likestilling og kvinner og jenters rettigheter blir kuttet så dramatisk, særlig siden det er så viktig for å nå bærekraftsmålene innen 2030, sier Partapuoli.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, mener bistandskuttene kommer på det verst tenkelige tidspunktet.

– Mens det er nødvendig å begrense oljepengebruken i Norge for å unngå økt inflasjon og høye renter, er ikke dette et argument for å kutte i bistanden til mennesker med desperate humanitære behov i Afghanistan, Somalia eller Jemen. Slike kutt påvirker ikke renter og inflasjon i Norge, sier han.

– Nå setter vi vår lit til Stortinget og forventer at partier som er opptatt av internasjonal solidaritet vil prioritere dette, sier Egeland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no