Hopp til innhold

Barth Eide: – Elefanten i rommet er fossil energi, og nå ser vi den endelig

Fredag marker innledningen på den vanskeligste og mest betente delen av forhandlingene i Dubai, nemlig fremtiden til kull, olje og gass.

– Det som kanskje er det mest kontroversielle spørsmålet er hva vi skal si om fossil energi, om det skal fases ut, om det skal fases ned, og hvilken rolle karbonfangst og -lagring får.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Han er en av åtte statsråder som har fått «spesialoppdrag» i forbindelse med klimatoppmøtet i Dubai.

Sammen med klima- og miljøminister Grace Fu fra Singapore har han ansvar for å lede forhandlingene om utslippsreduksjoner.

– Elefanten i rommet er og har vært i mange år, de fossile utslippene, men denne gangen så ser man elefanten, man snakker om den og den står mye mer sentralt enn i tidligere møter hvor den har vært der, men den har ikke blitt adressert, sier Eide.

En FN-rapport fra november viser at planene er å produsere over det dobbelte (110 prosent mer) av det som er forenlig med 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Lederen for FNs klimatoppmøte Cop 28, Sultan al-Jaber, oppfordrer alle deltakerland til å komme seg ut av komfortsonen og bli enige om en avtale.

– Jeg vil at dere trapper opp, og jeg vil at dere kommer dere ut av komfortsonene deres, sier al-Jaber på et plenumsmøte fredag.

Blant de nesten 200 deltakerlandene krever minst 80 en avtale som tar til orde for en fullstendig utfasing av fossil energi. Skulle landene bli enige om dette, vil det være historisk. I løpet av tre tiår med klimaforhandlinger har framtiden til olje, gass og kull aldri blitt diskutert så direkte.

Andre land, som Norge, argumenter for at man fortsatt må tillate en begrenset bruk av fossil energi som er renset for CO₂ ved hjelp av karbonfangst og -lagring.

Greier dere å bli enig om en formulering om hva man skal gjøre med elefanten i rommet?

– Det er jo det vi prøver på, og det er også Sultan al-Jabers klare bud til oss som har ansvar for dette. Vi skal altså levere noe som er kompatibelt med håpet om å holde 1,5 gradersmålet i livet, sier Barth Eide.

Espen Barth Eide, Sultan al-Jaber og Grace Fu
Foto: MILANA KNEZEVIC / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no