– Utfordrer ikke skjørtelengden

Det var ikke mange fargerike avvik å spore i Stoltenberg 3-regjeringens påkledning på Slottsplassen i formiddag.

I matchende svart med røde, lilla og grå innslag, presenterte den nye Stoltenberg-regjeringen seg på Slottsplassen tirsdag formiddag. Ingen gule slips eller ukorrekte skjørtelengder var å spore.

Les også: Her er Stoltenberg 3-regjeringen

– Noen har dristet seg til et par skjerf, mens et par av mennene har satset på rødt slips – som er maktfarge nummer én, sier trendforsker Gunn-Helen Øye ved Prognosesenteret til nrk.no.

Overveldende likhet

Med hovedfag i sosialantropologi og en mastergrad i Luxury management, har Øye ingen problemer med å forstå vurderingene som er blitt gjort rundt regjeringens kleskode før dagens «visning».

– Disse klærne symboliserer trygghet, de skal gi nordmenn en følelse av at «dette skal gå bra», og at det ikke blir noe galskap. Nordmenn blir ofte ertet i utlandet for at vi ikke kan kleskodene, men det er denne regjeringen absolutt flinke med, mener trendforskeren.

Les også: Navarsete og Kleppa bytter plass

Og likhetene var overveldende da de tyve ministrene presenterte seg foran slottet. Alle gikk i svart dress eller drakt, mens de fleste slipsene gikk i nyanser fra rosa til mørkerødt. Blant de kvinnelige ministrene gikk tilbehøret for det meste i rødt eller lilla.

Statsminister Jens Stoltenberg om kvinnene:

Video nsps_upload_2009_10_20_12_35_46_4302.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kritisk skjørtelengde

Gunn-Helen Øye forteller at mens svart er den mest vanlige maktfargen, er det svært få ganger du ser noen troppe opp i gult eller grønt slips. Rødt er på sin side et populært valg blant toppledere og maktmennesker.

– Kvinnelige politikere vet godt at måten de kler seg på blir tolket som en videreføring av det de står for, forklarer Øye.

Derfor ser du også svært sjeldent kvinnelige ledere med skjørt som er kortere enn knelengde. Øye forteller også at når partilederne kler seg i lusekofter på Soria Moria, signaliserer de noe helt annet enn i dag.

Les også: – Et veldig flott lag

– I dag har de kledd seg veldig riktig, og fargene de har valgt ut symboliserer ordentlighet, makt og alvorlighet. Jeg har sett Kristin Halvorsen i langt kortere kjørt enn det der, sier trendforskeren.

– Kjedelig

birger løkeng

Kjendisstylist Birger Løkeng, kjent fra Homsepatruljen, er ikke imponert over regjeringspåkledningen.

Foto: Robert S. Eik / Scanpix

Kjendisstylist Birger Løkeng lar seg derimot ikke imponere av regjeringsmedlemmenes påkledning.

– Oj, nå ble jeg nesten litt satt ut. Her var det mye sort og grått, sier kjendisstylisten til nrk.no, før han skyter inn at Stoltenberg og Støre som vanlig ser «fremragende ut».

Likevel synes han det er påfallende at nesten alle de mannlige politikerne har slips i samme fargepalett.

– Jeg visste heller ikke at rosa og mørkerødt var på slipsmoten nå, bemerker Løkeng.

Siv motefavoritt

Stylisten mener ministrenes påkledning virker planlagt, men synes fargevalget var kjedelig og lite spennende.

– Selv om dette er på Slottet, hadde det jo vært fint med litt mer farger. Men det skal sies at det har vært få, virkelige klesblemmer blant politikerne de siste årene – det er tydelig at både rådgiverne og stylister har inntatt stortingskontorene, sier Løkeng.

Kjendisstylisten innrømmer også at han har en favoritt blant politikerne, om enn noe motvillig:

– Det smerter meg å si det, ettersom jeg overhodet ikke er enig i hennes politikk, men Siv Jensen er for tiden motedronningen på Stortinget.

Hva mener du, ble du overbevist av ministrenes påkledning, eller skal det mer til for å imponere deg?

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no