Hopp til innhold

Fraværsreglene: Lover snarlig endring i videregående skole

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) får mandag forslag fra Utdanningsdirektoratet (Udir) om hvordan man kan endre fraværsregler i skolen

En del av utfordringen som Nordtun nå lover å ta tak i, er all tiden fastlegene må bruke for å attestere fravær for elever i videregående skole.

– Fravær er ett av symptomene på at vi må gjøre skolen bedre for flere. Vi jobber nå langs flere spor for å snu de negative trendene vi har sett særlig på mellomtrinnet og i ungdomsskolen, sier Nordtun til VG.

Direktoratet har i forslaget endret strykgrensa fra 10 til 15 prosent, men samtidig gått vekk fra skillet mellom dokumentert og udokumentert fravær. Før kunne man ha inntil 10 prosent udokumentert fravær i et fag, mens med de nye reglene risikerer man stryk ved 15 prosent fravær.

Elevorganisasjonen frykter at en endring i fraværsreglene vil føre til en «stryk-bølge».

– Disse foreslåtte endringene vil føre til at mange tusen flere stryker i videregående enn i dag. Vi er sjokkerte over at direktoratet har funnet disse reglene som beste alternativ, sier Petter Andreas Lona, leder i Elevorganisasjonen.

Elevorganisasjonen mener det er riktig av regjeringen å rette fokus mot økende fraværstall, men at «dette er så komplekst at det ikke kan løses med rigide regler».

– Elevene med høyt fravær må få hjelp gjennom et sterkere lag rundt eleven, en styrket skolehelsetjeneste og flere lærere, ikke regler som straffer skolefravær, sier Lona.

Forslag om endringer i fraværsreglene sendes på høring senere i høst.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no