Hopp til innhold

Forskere: Elon Musks X sprer mye desinformasjon om Hamas-Israel-konflikten

Den sosiale plattformen X bidrar til spredning av feilaktige påstander og manipulerte bilder etter Hamas' angrep på Israel, opplyser internetteksperter.

EU-kommisjonen har tidliger i høst advart om store megder av falske nyheter i det sosiale nettverk X, tidligere Twitter, eid av forretningsmannen Elon Musk. En analyse utført av EU, viser at X har den største andelen desinformasjon av alle plattformene som ble undersøkt.

Desinformasjon om de siste dagers grufulle hendelser i Israel og på Gaza har spredt seg på alle de store sosiale medieplattformene, inkludert Facebook og TikTok. Men ifølge forskere og EU kommer X dårligst ut og viser minst vilje til å gripe inn.

Under Musk har X bedt brukere å betale for å få verifisert kontoene sine, og de lar også enkelte brukere få en del av annonsesalget under et inntektsdelingsprogram.

- Disse endringene gir nå folk som er villige til betale for kontoene sine, et insentiv til å spre provoserende eller falske påstander for å få opp antallet følgere, sier Renee DiResta, forskningsleder ved Stanford Internet Observatory.

Falsk informasjon er også spredt på andre nettsteder, som meldingsappen Telegram og TikTok. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no