Hopp til innhold

Ukraina oppfyller to av sju EU-krav før medlemskap, ifølge kilder

En rapport som er ventet denne uken, viser at Ukraina oppfyller to av sju krav EU har satt for å kunne starte forhandlinger om medlemskap, sier EU-kilder.

Kildene sier rapporten og EU-kommisjonen vil fokusere på fremskrittene Ukraina har gjort til tross for den russiske invasjonen.

I en symbolsk viktig handling fikk Ukraina i fjor formell status som kandidatland til EU, men unionen hadde en liste med krav, blant annet om rettsreform og korrupsjonsbekjempelse, før det er aktuelt med forhandlinger.

To høyt plasserte EU-kilder som er kjent med kommisjonens rapport, sier altså at to av kravene er oppfylt. Ifølge en av dem er det snakk om rettsreform og medielovgivingen.

– Det er fremdrift. Rapporten vil være moderat positiv. Det er ikke snakk om å forskjønne virkeligheten, men anerkjenne at det er gjort fremskritt, sier kilden.

En tredje kilde beskriver reformsituasjonen som at «glasset er halvfullt».

– Vi ville aldri lagt an en negativ tone mot Ukraina nå. Det har vært en viss fremdrift når det gjelder justisreform, men det er fortsatt viktige punkter som må gjennomføres. Alt er ikke på stell, sier kilden, som har kjennskap til EUs anbefalinger til Ukraina om forbedringer i rettsvesenet.

Rapporten omtales som foreløpig, og det er ventet en mer formell vurdering i oktober. Det er opp til EUs 27 medlemsland å avgjøre når eventuelle forhandlinger om medlemskap kan begynne.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no