Hopp til innhold

Regjeringen gjeninnfører fraværsregler til høsten

Etter den kommende sommerferien gjeninnfører regjeringen de vanlige fraværsreglene på ungdomsskolen og i videregående skole. Det melder regjeringen i en pressemelding.

– Det betyr at elevene ikke lenger kan bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere fravær av helsegrunner. Alt helserelatert fravær vil heller ikke kunne bli unntatt på vitnemålet, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Fraværsgrensen i videregående skole fungerer slik at hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får ikke eleven karakter i faget. Eleven kan få dokumentert fravær med gyldig dokumentasjon.

Det var under pandemien at regjeringen innførte midlertidige unntak for dokumentasjonskravet ved helserelatert fravær.

– Under pandemien ville vi unngå at elever med symptomer på luftveissykdom gikk på skolen av frykt for høyt fravær, samt unngå smitte og spredning av koronavirus. Jeg er veldig glad for at samfunnet er tilbake i en mer normal hverdag, også i skolen. Det betyr at vi går tilbake til vanlige regler og rutiner for tilstedeværelse på skolen til høsten, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i pressemeldingen.

Til NRK sier Høyres skolepolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, at Høyre har bedt regjeringen innføre den vanlige fraværsgrensen siden februar.

– Jeg er glad for at regjeringen endelig har innsett at fraværsgrensen gjør norsk skole bedre.

Han mener mange elever har mistet viktig undervisningstid på grunn av fraværsgrensen.

– Fraværet av fraværsgrensen og ingen eksamen har bidratt til at mange stoler har stått tomme i norske klasserom.

SV mener det er et feilspor å gå tilbake til fraværsgrensen slik det var før pandemien.

– Koronaskolen har gitt oss en masse erfaringer, og en av erfaringene er at fraværsgrensa er rigid og lite fleksibel. Så lite fleksibel at den måtte sløyfes gjentatte ganger, sier utdanningspolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, til NRK.

– Regjeringa bør derfor ikke gjeninnføre den samme gamle grensa, men heller lage et fraværsreglement som passer bedre med virkeligheten, der elevene ikke må dra til legen for å dokumentere at de er forkjøla, legger han til.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no