NRK Meny
Normal

Vil fortelle om egne opplevelser

Maien Gaup Sandberg (18) er en av årets veivisere, og har lyst til å fortelle om seg og sine opplevelser innenfor den samiske kulturen.

Maien Gaup Sandberg

Maien Gaup Sandberg

Foto: Privat

– Jeg hadde lyst å ta et litt annerledes år etter videregående skole. Jeg tenkte at et år som samisk veiviser hadde vært veldig gøy, forteller Maien.

Hun er avsluttet etter 3 år videregående skolegang i vår og var klar for et litt annerledes år. Hun ser fram til et år med utfordringer og mye moro.

– Dette året får jeg lære mye nytt og samtidig lære andre om samisk kultur. Dette blir ikke som et friår, men jeg får lære noe nytt samtidig. Det blir nok en utfordring, men det blir nok kjempe moro!

– Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med de andre veiviserne og min egen kultur, og dra til nye plasser i Norge, utdyper hun.

Vil fortelle om egne opplevelser

Maien har bodd nesten hele livet sitt i Tromsø, men har også tilhørighet i Kautokeino. Noe av det hun vil videreformidle når hun er samisk veiviser er hennes egne opplevelser og bakgrunn.

De nye samiske veiviserne

Årets samiske veivisere ble presentert under Márkumeannu.

Foto: NRK, Roger Manndal

– Jeg har bakgrunn fra både indre Finnmark og fra sjøsamiske områder. Jeg har bodd i byen nesten hele livet. Her snakker de ikke samisk hver dag fordi majoriteten er norske her. Jeg har opplevd hvordan det kan være, forteller hun.

Men det hun gleder seg aller mest til er å reise og bli kjent med nye folk, spesielt sine nye kolleger.

– Det skulle jo selvfølgelig vært hvert fall en gutt, men det blir gøy å være bare jenter! Vi er alle fra indre Finnmark, og det kan gjøre det både enklere og litt vanskelig. Vi snakker jo alle nordsamisk, men det skulle jo vært noen fra lulesamiske og julevsamsike områder også, legger hun til.