NRK Meny
Normal

Til topps i Tana!

Til nå har 189 personer meldt seg på konkurransen som skal få folk til å bli mer kjent med turstiene i Tana.

Anne Ragnhild Porsanger og Ella Trosten

ENDELIG FRAMME: Anne Ragnhild Porsanger og Ella Trosten har endelig kommet seg fram til Kong Oscars II Varde i Tana.

Foto: Hannah Noste / NRK

– Det er en veldig fin måte å se toppene i Tana på, for jeg visste ikke om denne toppen før vi begynte med denne appen, forteller Ella Trosten (19).

Hun og venninna Anne Ragnhild Porsanger (19) har tatt seg turen opp til Kong Oscars 2. Varde på Seidafjellet i Tana.

  • Les mer fra NuFal her.

Som mål denne sommeren har de å samle inn 40 poeng i konkurransen Tana Frisklivssentral arrangerer. For konkurransen handler nemlig om å samle flest mulig poeng ved å gå til fjelltopper. Man får forskjellige poengsummer for hvilken vanskelighetsgrad fjelltoppen har, fra Sieiddájohskáidi som man får 1 poeng for til Rásttigáisá med 5 poeng.

Anne Ragnhild Porsanger og Ella Trosten

Turen opp til Kong Oscars II Varde var omtrent 3,5 km.

Foto: Hannah Noste / NRK

Når de har nådd denne toppen og får sjekket seg inn via appen, får de 2 poeng. Det er noe som er veldig motiverende for jentene.

– Nå har vi jo 3 poeng, så da er vi jo litt nærmere 40 poeng. Vi blir jo å fortsette til vi i hvert fall har 40 poeng, sier Ella.

Skal fenge de unge

Tidligere har Ole Henrik Somby ved Tana Frisklivssentral sagt til NRK Sápmi at dette er noe han håper skal fenge de unge litt.

Ole Henrik Somby

– De liker jo å prøve nye ting, som kanskje ikke har blitt prøvd før. De får prøve en ny måte å gå tur på. Her får de vise det at de faktisk har vært på disse toppene.

– Målet våres er å få folk ut, og bruke de mulighetene vi har her i Tana. Å få med seg nye plasser som de kanskje ikke har vært på før.

– Det er mange fine plasser her, og folk vet kanskje ikke hvor man kan dra. Nå er det jo mulig å bruke denne appen, der det står hvor man skal starte og hvor man skal gå, forteller han.

Det er noe jentene kan si seg enig i.

Anne Ragnhild Porsanger og Ella Trosten er en av de til nå 189 deltakerne som skal være med på Tana Frisklivesentrals konkurranse. Vi ble med jentene opp på Kong Oscars 2. Varde.

Se en liten snutt av turen her.

– Man blir kjent med toppene i Tana, og man får godt med trim, forteller Anne.

– Og motivasjon til å gjøre det også! Man får jo faktisk noe ut av det, legger Ella til.