NRK Meny
Normal

Ti råd til hybeljakta

Mange blir desperate i jakten på et sted å bo før studiestart. – Ikke betal før du har sett boligen og signert kontrakten, advarer Forbrukerrådet.

Låser opp døra

Mange er ikke klar over at de i tillegg til husleien er ansvarlig for dørlåsen og dørhåndtaket.

Foto: Kim Jansson / NRK

Det er ikke lenge til studiestart, og mange har fått beskjed om de kom inn på drømmestudiet eller ikke. Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet har gode råd til hybeljakten og forteller deg hva du bør passe på.

Få det på papiret

– Ikke betal før du har sett boligen og signert kontrakten. Det finnes dessverre uærlige sjeler som vil forsøke å utnytte ditt ønske om å få et sted å bo. Noen uheldige hybeljegere har opplevd å betale for en leilighet som ikke eksisterer andre steder enn i en annonse. Det hender også at den som utgir seg for å være utleier slett ikke disponerer boligen, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Anne Hege Skogly

Anne Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Foto: cf@kolonihaven.no - CF- Wesenb

Ikke sjelden blir det uenighet om skader på boligen i etterkant, eller utleier kan hevde at noe er blitt borte. Bruk derfor overtakelses- og tilbakeleveringsskjema for å sikre deg mot krav etter at du har flyttet. Her bør det komme frem hvilke skader som allerede finnes i leiligheten når du overtar den, så du ikke får skylden for herjingene til tidligere leietagere.

– Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står. Står bare ditt navn på kontrakten, er du for eksempel ansvarlig hvis noen ikke betaler leien. Det bør du unngå, advarer Skogly.

Pass på vedlikeholdet

Ved siden av husleien har du også visse plikter for å holde boligen i stand. I tillegg til vanlig rengjøring har du ansvar for dørlås, dørhåndtak, kraner, vannklosett og varmtvannsbereder. Du må også bytte batteri i røykvarslerne, og skifte sikringer om de går.

– Loven åpner for å avtale mer, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene. Deler du bolig med utleier, er det for eksempel greit å vite hvem som har ansvaret for å måke, råder Ann Hege Skogly.

Husleien skal dekke alle utgifter. Strøm er som regel unntatt. Har du vannmåler, kan utleier også kreve at du skal betale for vann og avløp, men det skal være avtalt i kontrakten.

– Du kan heller ikke forvente at internett og kabel-TV er inkludert. Det er et pluss om du også får med det i leien, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Sjekk oppsigelsestiden

Mye kan skje i løpet av et år, og da er det greit å vite når du kan si opp. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist. Det er mulig å avtale at du bor i leiligheten fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det. Det kan for eksempel være at han skal leie ut mens han er på utenlandsreise. Hvis ikke, skal kontrakten være på minimum tre år. Det er unntak for hybler og sokkelleiligheter når utleier bor i huset, da sier regelen ett år.

– Loven er streng på dette punktet. Hvis du inngår dårligere vilkår enn loven, gjelder de ikke og kontrakten går over til å bli en løpende avtale, opplyser hun.

Bosted for husløse studenter

Som student kan det hende at du må dele kjøkken med hele seks andre.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Krev depositumkonto

– Sett aldri depositum inn på utleiers personlige konto. Da har du har ingen kontroll, og det kan bli vanskelig å få igjen pengene, advarer Skogly.

Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositumskonto, og den skal stå i ditt navn. Utleier skal betale kostnaden for kontoen, men det er jo egentlig du som betaler for den gjennom husleien.

– Som student er det viktig å vite at det er unntak fra denne regelen for Studentsamskipnadene. De kan sette pengene dine på en felles depositumkonto som tilhører foreningen, legger kommunikasjonsrådgiveren til.

Hvis uhellet er ute

Hvis du er uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, finnes det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som hjelpe deg. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg, kan du gå til Konfliktrådet eller Forliksrådet.