Hopp til innhold

Slik overlever du festivalen

NuFal har samlet sine beste festivaltips for at du skal ha en best mulig festivalopplevelse.

Øya - publikumsfoto
Foto: Kim Erlandsen

Denne uken arrangeres Karlsøyfestivalen, som er en av en rekke festivaler som arrangeres i sommer.

Festivaler er morsomme og det du opplever der blir minner for livet. Likevel skal det ikke mye til før du med skrekk og gru husker tilbake til en festival med skittent hår, våte klær og hørselsskader for livet. NuFal tipser deg om hva du bør ha med deg på sommerens festivaler.

Vær forberedt

Klær: På festival bør du ha med deg regnponcho, støvler, ullgenser og ullsokker (hvis du skal sove i lavvo) i tillegg til vanlige sommerklær, for vi håper jo på strålende sol. Har du vært på festival i norge tidligere, vet du at været kan være svært uberegnelig, så sjekk værmeldingen før du drar. Skal du på Riddu Riđđu eller Ijahis idja er det kult å ha med på seg kofta, hvis du har det.

Regn på Øyafestivalen 2009

Regnjakke og solbriller kan komme godt med på festival.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Ørepropper: Hvis favorittbandet ditt står på scenen, vil du helt sikkert stå så nærme som overhodet mulig. Men for ikke å bli plaget med øresus resten av festivalen, eller livet, er det særdeles viktig å ikke la øreproppene ligge igjen hjemme.

Vannflaske: Det er forskjellig fra festival til festival når det gjelder å ta med seg flasker på festivalområdet, men har du lov - ta med deg en tom plastflaske og fyll den med vann der. Det er uansett fritt fram for flasker på campingområdet, så husk å få i deg nok vann, spesielt på varme dager. Vannflasker passer også utmerket til vannkrig, så lenge det er varmt og alle er med på leken.

Riddu dansen

Koftekledde festivaldeltagere på Riddu Riđđu.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Høytalere: Hver camp vil ha sin egen høytaler og musikksmak, enten du liker det eller ikke. For å døyve litt av musikken fra andre, eller for å høre på noe annet enn naboen, er det lurt å ha med seg en liten høytaler. Det løfter stemningen på din camp betraktelig og får dere i skikkelig festivalstemning.

Kamera: Ta bilder, og bevar alle minnene fra festivallivet, enten du bruker telefonen, digitalkamera eller engangskamera. Det vil du ikke angre på. Husk likevel å leve i nåtiden. Opplev konserten med egne øyne og ikke gjennom snapchat.

Markomeannu

Sola skinner på Markomeannus festivalcamp.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Toalettsaker: I toallettmappa bør du ha med tørrsjampoo, antibac, dopapir og solkrem. I tillegg til de vanlige tingene som tannbørste, ansiktsservietter og sminkesaker, hvis du er jente. En annet tips til jentene er å bruke neglelakk, så vises ikke skitten under neglene.

Mat: Det finnes alltid rikelig med mat på festivaler, men det er ikke særlig økonomisk å spise alle måltidene fra salgsbodene. Ta for eksempel med deg knekkebrød og et smørbart pålegg, og annen mat som metter og er lett å lage. Det er også lurt å ta med seg et stormkjøkken. Hold blodsukkeret oppe, så kan du å danse hele natten.